Holnap lejár a BKV megahitele - hogyan tovább?

Hét bankkal kötött szerződést a BKV hitelei megújítására, a közlekedési társaságnak a megállapodás alapján holnap közel ötvenmilliárd forint értékű hitele jár le.
Diószegi József, 2012. június 28. csütörtök, 08:03
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Kezességet vállalt a kormány a BKV Zrt. adósságállományának megújítását szolgáló, legalább hároméves futamidejű hitelszerződésekre. A megjelent kormányhatározat szerint a készfizető kezesség összesen legfeljebb 62,68 milliárd forintra vonatkozhat. A BKV június végén 58,1 milliárd forint értékű hitelszerződéssel rendelkezik, 2012-ben az egyéb működési kötelezettségei mellett 0,6 milliárd forint lízing tőketartozásának megfizetése is esedékes − tájékoztatta a közlekedési társaság a Napi Gazdaságot. A hiteleket közbeszerzési eljárással létrejött új refinanszírozási szerződések alapján újítja meg a vállalat, a lízing tőketartozása és az egyéb kötelezettségei teljesítésének fedezetét pedig a működési bevételek − jellemzően a szolgáltatási díj − biztosítják.

Az április végén indult, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás tárgyalásai tíz bank részvételével folytak, szerződést végül hét bankkal kötöttek. A BKV szerint a szerződésekben a kamatfelárak évi 1,95 és 5 százalék közötti tartományban alakulnak, a hitelösszegekkel súlyozott kamatfelár 0,5 százalékkal magasabb a korábbinál, ami a társaság szerint a jelenlegi piaci viszonyok között reálisnak mondható.

A bankokkal megkötött megállapodás alapján pénteken lejár a BKV Zrt. 48,1 milliárdos hitele, így a refinanszírozási szerződések alapján ekkor újítják meg őket. Ez azt jelenti, hogy az új hitelszerződések ezen részét június 29-én lehívják, és abból törlesztik a kölcsönt. Idén további tízmilliárd forint hitel lejárata lesz esedékes, szintén az új refinanszírozási szerződések keretében.

A BKV finanszírozásáról folyó tárgyalások az idén hónapokig húzódtak. Az április végén, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester által szignált hosszú távú finanszírozási szerződés szerint Budapest idén megkapja a költségvetésben e célra elkülönített 32,2 milliárd forintot, amely összeg 2013-ban 22,2 milliárdra olvadna. Az állam fokozatosan kivonul a BKV finanszírozásából, bár ezzel párhuzamosan forrásbevonási lehetőséghez juttatja az önkormányzatot, amely például 2013 közepétől bevezetné a dugódíjat, amelynek évi mintegy 20 milliárd forint bevételét szintén a BKV finanszírozására fordítaná.

 

 

 

bkv
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.06.28 08:31

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/megszunik_a_bkv.523043.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html