"Holnap megdől ez a hatalom" - üzenték a kormánynak a tüntetésről

Bár még többen az utcán maradtak a szombati, Mi vagyunk a többség nevű tüntetés után, az hivatalosan véget ért. A szervezők szerint közel 100 ezer ember lehetett az utcán. A hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta, hogy össze kell tartaniuk az embereknek, nem szabad, hagyni, hogy bárkit is bántsanak, ha pedig valakit hátrány ér, mindenkinek utcára kell mennie. Szerinte sokan félnek, hogy szót emeljenek, ezért ki kell mellettük állni. Kihirdették a következő nagy tüntetés időpontját is.
Szabó Dániel, 2018. április 21. szombat, 21:57
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

"Lesz új ellenzék, ti vagytok az új ellenzék. Egyetlen pártnak sincs százezer tagja. Ti mindannyian részt vehettek az új ország építésében, mindannyiótoknak feladata van" - mondta el beszédében Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely nem régen megválasztott ellenzéki, de független polgármestere a szombati tüntetésen. Ő szerinte ki lehet a jelenlegi kormány ellen, amelyet egy elnyomó rezsimként jellemzett.

"A történelem bebizonyította, hogy egyetlen elnyomó rendszer sem tart örökké, és még az sem biztos, hogy a bukásához négy évet kell várni" - fogalmazott a politikus. Főszonokként arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszert nem tartja demokráciának, amelyet az EBESZ is kijelentett a választásokról szóló jelentésében. A szervezet azt írta, hogy a kormány médiatúlsúlya és a választási rendszer eleve igazságtalan.

A jelenlegi kormány leváltásához szerinte a teljes összefogás a recept, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen esélyes ellenzéki jelölt legyen, valamint minden szavazókörbe jusson ellenzéki delegált. "Harcolni fogunk az ellenzék széthúzásában érdekelt fideszes ügynökök ellen, harcolni fogunk a médiatúlsúly és a gyűlöletkampány ellen" - mondta beszédében.

Az embereknek pedig azt mondta, hogy sokan vannak, akik nem mernek szót emelni a kormány ellen, mert attól félnek, hogy ők lesznek áldozatok. De szerinte nem szabad ezt hagyni. "Aki mostantól kezdve a legkisebbet is bántja közülünk, annak mindannyiunkkal kell szembenéznie" - jelentette ki Márky-Zay, aki hozzátette, ha mindenki kiáll egymásért, akkor "holnap megdől ez a hatalom".

Ugyanerről a gondolatról beszélt korábban az esemény egy másik szónoka, Gyetvai Viktor diáktüntető azt mondta: "Amikor bárkit megtámadnak, amikor le akarják igázni a következő független médiát, amikor bárki magyar állampolgárt vagy civil szervezetet támadnak, menjünk az utcára." Ő köszönetet mondott főszervezőként azoknak a diákoknak, akik az elmúlt hónapokban utcára vonultak, hogy kiharcoljanak egy egészséges,működő oktatási rendszert.

"Ez itt a mi hazánk, innen minket nem lehet száműzni, legfeljebb Orbán Viktort a börtönbe" - jelentette ki Gyetvai az Index tudósítása szerint.

Ahogy az lenni szokott az elmúlt időszakban, egy pár száz fős tömeg elindult az Oktogonra a hivatalos esemény vége után, amelyen elénekelték Magyarország és az Európai Unió himnuszait.

A tüntetésről

Szombaton - ahogy egy héttel korábban - ismét jelentős tömeg vonult utcára, hogy a Fidesz-KDNP kormány ellen tüntessen. A pártszövetség a két héttel ezelőtti választáson ismét kétharmados felhatalmazást kapott, a demonstrációt az hívta életre, hogy történt ez úgy, hogy csak a szavazatok kevesebb mint 50 százalékát szerezte meg. A második alkalomra sem hagyott alább a lelkesedés, több tízezren, a szervezők szerint 100 ezernél is többen mentek utcára.

A vonulás a Kossuth Lajos térről indult, innen haladtak a Szabad sajtó útra, pontosabban az Erzsébet hídhoz. Az eseményt támogatta az összes parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki párt, valamint a Momentum is.

A tüntetésen kihirdették, hogy mikor lesz a következő nagy demonstráció is: május 8-án a Kossuth Lajos téren gyűlnek össze, amikor az új kormány elfoglalja posztját.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Zsuzsanna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.22 17:05

@Demokrata Hungarofil: látom, alaposan felbosszantottak a demonstrálók, boxoscsicska. Már megérte...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.22 17:04

@Demokrata Hungarofil:
Persze, mindenki drogfüggő akit nem uszíthat Orbán. Orbán kutyákat nevelt a választóiból, hülyének balfasznak nézi őket.
Olyanná tette őket mint az őserdei feketéket akik még nem láttak fehér embert és gyorsan a bozótosba szaladnak, ha egyet láttek.
Itt nálunk ilyen elmaradott magyar törzsi közösségek ha fekete embert látnak éppen így betojnak. Orbán viszont megvédi őket. Mivel is, a száján meg a farkán kívül fel tud valamit mutatni?
2,4, millió marha meg +1fő vagyis te aki beveszi, hogy Soros. És akik elfogadtak tőle ezt azt mint kancsalmari, a felcsúti talpas és a többiek azok olyanok mint a mesebeli kígyó. Rusnya férgek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2018.04.22 16:27

A folyamatos Sörös Ördög tüntetések demonstrálják a világnak, hogy Magyarország a demokrácia csúcsa. Itt még a más demokratikus országokban intézetekbe zártak is szabadon ordibálhatnak, tüntethetnek végtelenségig. Egy való világos stílusú, szombat délutáni tüntetési tévé műsor média jogaira ezennel igényt jelentek be. - Szlogen: Új Hülyéket a közönségnek minden szombat délutánra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2018.04.22 16:20

Mit akarnak ezek a tüntetők? Új választásokat, ahol csak az ő jelöltjeik indulhatnak? Ingyen cigit, piát és drogot? Munka nélkül fizetést? - Az okostelefon-függő, mikrovilágukból faszbukon kizökkentett, faszbukon összecsődített okostojáskák majd utat mutatnak a népnek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2018.04.22 16:16

Zanácskának: Csupa fiatal - betépett drogfüggő, ezt nem tetted hozzá
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html