Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Lesz új ellenzék, ti vagytok az új ellenzék. Egyetlen pártnak sincs százezer tagja. Ti mindannyian részt vehettek az új ország építésében, mindannyiótoknak feladata van" - mondta el beszédében Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely nem régen megválasztott ellenzéki, de független polgármestere a szombati tüntetésen. Ő szerinte ki lehet a jelenlegi kormány ellen, amelyet egy elnyomó rezsimként jellemzett.

"A történelem bebizonyította, hogy egyetlen elnyomó rendszer sem tart örökké, és még az sem biztos, hogy a bukásához négy évet kell várni" - fogalmazott a politikus. Főszonokként arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszert nem tartja demokráciának, amelyet az EBESZ is kijelentett a választásokról szóló jelentésében. A szervezet azt írta, hogy a kormány médiatúlsúlya és a választási rendszer eleve igazságtalan.

A jelenlegi kormány leváltásához szerinte a teljes összefogás a recept, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen esélyes ellenzéki jelölt legyen, valamint minden szavazókörbe jusson ellenzéki delegált. "Harcolni fogunk az ellenzék széthúzásában érdekelt fideszes ügynökök ellen, harcolni fogunk a médiatúlsúly és a gyűlöletkampány ellen" - mondta beszédében.

Az embereknek pedig azt mondta, hogy sokan vannak, akik nem mernek szót emelni a kormány ellen, mert attól félnek, hogy ők lesznek áldozatok. De szerinte nem szabad ezt hagyni. "Aki mostantól kezdve a legkisebbet is bántja közülünk, annak mindannyiunkkal kell szembenéznie" - jelentette ki Márky-Zay, aki hozzátette, ha mindenki kiáll egymásért, akkor "holnap megdől ez a hatalom".

Ugyanerről a gondolatról beszélt korábban az esemény egy másik szónoka, Gyetvai Viktor diáktüntető azt mondta: "Amikor bárkit megtámadnak, amikor le akarják igázni a következő független médiát, amikor bárki magyar állampolgárt vagy civil szervezetet támadnak, menjünk az utcára." Ő köszönetet mondott főszervezőként azoknak a diákoknak, akik az elmúlt hónapokban utcára vonultak, hogy kiharcoljanak egy egészséges,működő oktatási rendszert.

"Ez itt a mi hazánk, innen minket nem lehet száműzni, legfeljebb Orbán Viktort a börtönbe" - jelentette ki Gyetvai az Index tudósítása szerint.

Ahogy az lenni szokott az elmúlt időszakban, egy pár száz fős tömeg elindult az Oktogonra a hivatalos esemény vége után, amelyen elénekelték Magyarország és az Európai Unió himnuszait.

A tüntetésről

Szombaton - ahogy egy héttel korábban - ismét jelentős tömeg vonult utcára, hogy a Fidesz-KDNP kormány ellen tüntessen. A pártszövetség a két héttel ezelőtti választáson ismét kétharmados felhatalmazást kapott, a demonstrációt az hívta életre, hogy történt ez úgy, hogy csak a szavazatok kevesebb mint 50 százalékát szerezte meg. A második alkalomra sem hagyott alább a lelkesedés, több tízezren, a szervezők szerint 100 ezernél is többen mentek utcára.

A vonulás a Kossuth Lajos térről indult, innen haladtak a Szabad sajtó útra, pontosabban az Erzsébet hídhoz. Az eseményt támogatta az összes parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki párt, valamint a Momentum is.

A tüntetésen kihirdették, hogy mikor lesz a következő nagy demonstráció is: május 8-án a Kossuth Lajos téren gyűlnek össze, amikor az új kormány elfoglalja posztját.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Zsuzsanna.