A vállalkozások számára nem árt már a pályázatok kihirdetése előtt elkezdeni a felkészülést, mert nem csak pályázati, hanem pályázói dömping is várható. A gyorsított bírálatú pályázatoknál pedig az időtényezőnek kulcsszerepe lesz: aki hamarabb pályázik, nagyobb eséllyel nyerhet - állítják a 4 Tender Hungary pályázatíró cégnél.

A következő három év sikere azon múlik a tanácsadók szerint, hogy sikerül -e gyorsabb és hatékonyabb pályázati rendszert működtetni. A tanácsadók remélik, hogy a korábbinál kiszámíthatóbbá válik a pályázati rendszer, és időben hoznak döntéseket a pályázatokról, továbbá gyorsabban lehet majd lehívni a forrásokat. A nyerteseknek eddig az okozta a legnagyobb gondot, hogy a kiírt határidőhöz képest rendre csúsztak a bírálattal, a támogatási szerződések megkötésével és a kifizetéssel.

Az új Széchenyi terv (ÚSZT) 7 kiemelt programot tartalmaz: Gyógyító Magyarország - Egészségipar; Megújuló Magyarország - Zöld gazdaságfejlesztés; Otthonteremtés - Lakásprogram; Vállalkozásfejlesztés - Üzleti környezet fejlesztés; Tudomány - Innováció - Növekedés; Foglalkoztatás; Közlekedés - Tranzitgazdaság.

Új konstrukciók startolnak

Az ÚSZT a korábbihoz képest erőteljesebben fókuszál az energetikára, de a korábbi népszerű pályázatok utódjait is kiírják. Például a vállalati képzéseket támogató pályázat keretében a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) által akkreditált szakmai és nyelvi képzésre igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a kkv-k. Várható támogatás az üzleti folyamatok hatékonyságát növelő vállalatirányítási információs rendszerek (ERP - Enterprise Resource Planning) bevezetésére és ahhoz kapcsolódóan hardverek beszerzésére és tanácsadás igénybevételére is - vélik a pályázati tanácsadók.

Azok a kkv-k is készülhetnek, amelyek eszközbeszerzéseket terveznek, az ezt támogató pályázati kiírások is elindulnak. Lehetőséghez jutnak azon cégek is, amelyek komplex fejlesztéseket terveznek (például eszközbeszerzés, ingatlanfejlesztés, informatikai fejlesztés, képzés, irányítási rendszerek bevezetése). Mindegyik kiírás úgynevezett automatikus, gyorsított bírálatú lesz és a nyertesek a pályázat beadásától számítva 1-2 hónapon belül nemcsak az eredményt tudják meg, hanem a feltételek teljesülése esetén a támogatási szerződést is megköthetik.

A Széchenyi terv keretében teljesen új konstrukciók is startolnak. Így például elindulhat egy gyorsított bírálatú és egyszerűsített innovációs pályázat a kkv-k számára. Megjelennek azok a pályázatok is, amelyekben kombinálják a visszatérítendő (például hitel) és a vissza nem térítendő támogatásokat. Ezeknél a konstrukcióknál a kkv-k az önrész előteremtéséhez is segítséget kapnak. Azon cégeknek sem kell sokat várni, amelyek telephelyfejlesztéshez, komolyabb innovációs projektekhez, szálláshelyfejlesztéshez várnak vissza nem térítendő támogatást.

A pályázni szándékozó vállalatoknak a legtöbb kiírásnál kötelezettséget kell majd vállalniuk az alkalmazotti létszámuk fenntartása, illetve új munkahelyek teremtésére. Emellett azonban kifejezetten olyan új kiírások is megjelenhetnek, amelynek keretében munkahelyteremtésre kapnak pénzt (vissza nem térítendő bértámogatást) a vállalkozások. A speciálisan hátrányos helyzetű célcsoportok számára munkahelyet teremtő vállalkozások is jelentős támogatást élvezhetnek majd.

Érdemes készülni a cégeknek

A kereskedő és kivitelező cégek többsége nagy reményeket fűz az induló pályázatokhoz. A potenciális pályázóknak a 4 Tender Hungary szerint a felkészülés keretében célszerű áttekinteni az üzleti célokat, a tervezett beruházásokat. Fontos felmérni, hogy a vállalkozások mekkora saját forrást képesek biztosítani a pályázatokhoz, szükséges-e hitelfelvétel - hívják föl a figyelmet a tanácsadó cégnél. Ebben az esetben arra is figyelni kell, hogy a támogatás (az előleget leszámítva) utólag érkezik, a számlákat azonban hamarabb kell kifizetni, és a támogatás folyósítására akár néhány hónapot is várni kell. A hitel igénybevételével a támogatás megérkezéséig sem kerülhet veszélybe a vállalkozás likviditása.

Fontos felmérni, hogy milyen kötelezettségeket tudnak vállalni a pályázók, komoly bajba kerülhet ugyanis az a vállalat, amelyik a vállalásait nem tudja majd teljesíteni. Ilyen esetben nem csak a megkapott támogatást kell majd visszafizetni, hanem jelentős büntetőkamatot is. Aki új munkaerő felvételét tervezi, várja meg a néhány nap múlva megjelenő kiírásokat - javasolja Körmendy Zsófia, a társaság ügyvezetője.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a cégek nincsenek felkészülve a pályázatokkal járó megnövekedett adminisztrációs teherre. Érdemes erre egy külön személyt kijelölni, vagy pályázati tanácsadó céget igénybevenni, hogy egy kézben fussanak össze a folyamatok. Ezen kívül a közreműködő szervezetekkel, a pályázatírásban részt vevőkkel kapcsolatot tartó alkalmazottra is szükség lehet. A tanácsadó cég azt javasolja, hogy az érdeklődők a sikeres pályázás érdekében, minél hamarabb térképezzék fel a potenciális szállítókat, a piaci árakat, kérjenek árajánlatokat. Fontos figyelni arra is, hogy a pályázónak ne legyen köztartozása, ugyanis akár egy adminisztrációs hibából fakadó néhány forintos eltérés is jelentősen késleltetheti a támogatáshoz való hozzájutást.