A fővárosi kórházak takarítását saját takarító személyzet, vagy különböző szolgáltatók végzik a közbeszerzési szabályok és a gazdaságossági elvek egyidejű figyelembevételével. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet még 2006. február 15-én szerződött  takarítási feladatok ellátásra a nyílt közbeszerzést megnyerő Profi Komfort Kft-vel, a vállalkozási szerződés szerint a csaknem 50 ezer négyzetméternyi felület takarításáért havi nettó durván 17 millió forintot fizet a kórház.

Rétvári szerint a szolgáltató takarítási szabályzata részletesen tartalmazza az intézmény területére vonatkozó higiénés takarítás teljes körű kivitelezését, valamint a takarítási technológiára vonatkozó előírásokat mely megfelel az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott mindenkori ajánlásoknak.

A takarítás elvégzését és annak megfelelőségét a takarításellenőrző lapon aláírásukkal kötelesek igazolni a takarítók. Az esetleges észrevételek rögzítését is az igazoláshoz szükséges formanyomtatványon kell végrehajtani. A betegellátó osztályokon a kijelölt személy munkaköri leírása alapján köteles elvégezni a takarítás megtörténtének és megfelelőségének ellenőrzését, illetve kifogás esetén a rendszeresített nyomtatványon észrevételt tehet. Az ápolók munkaköri leírásában szintén szerepel az "osztály rendjéért és tisztaságáért" fennálló felelősség és kötelezettség - írja Rétvári.

Az aznapi munkát nem igazolták és ki sem fizették

A levélből kiderül, a 2016. november 27-i teljesítést december 21-ig nem igazolták, s a vállalkozói díjat sem fizették ki rá. Az eset feltárására és felelősének megállapítására vonatkozó vizsgálatok folyamatban vannak, ezek adhatnak pontos választ arra, hogy a holttest mióta lehetett a mosdóban, illetve hogy megállapítsa, ki a személyi felelőse annak, hogy az említett esemény megtörténhetett.

Rétvári megjegyzi, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 121. §-a szerint minden Magyarországon működő egészségügyi szolgáltatónak kötelezettsége belső minőségügyi rendszert működtetni. Ilyen belső minőségügyi rendszerrel természetesen a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet is rendelkezik.

Az államtitkár nem felejti el felidézni, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház költségvetése a kormányváltás óta több mint egymilliárd forinttal nőtt, emellett fontos fejlesztések történtek az intézmény falain belül, összesen 374,4 millió forintból. A kormány tehát bővülő forrásokat biztosított az intézmény számára, ugyanakkor a kórház takarításának megszervezése, belső kontrolljának kialakítása, illetve az Országos Epidemiológiai Központ előírásainak betartatása már a menedzsment feladata.

A holttestet november  27-én vasárnap találták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet egyik emeleti mosdójában. A rendőrség annyit árult el, hogy az addigi vizsgálatok alapján az idegenkezűséget kizárták az ügyben. A mosdóban talált ember természetes okok miatt hunyt el.