Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) nemrégiben bejelentette: nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől.

Az Európai Bizottság vonatkozó irányelvei azonban egyelőre megengedik, hogy az európai gyógyszerkönyvben homeopátiás szerként, a terápiás hatékonyság bizonyítása nélkül is regisztrálhassanak egy készítményt. E kategóriában a termékek összetételét sem kell pontosan megadni az engedélyezéshez - írta a naplap.

Homeopátiás szerek a hazai gyógyszertárakban is kaphatók. Ahhoz, hogy ezek szerek lekerüljenek a gyógyszerek mellől a patikai polcokról az Európai Bizottságnak módosítania kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is rendelkező gyógyszerkönyvet - mondta a Népszavának Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Amíg azonban a bizottság nem kezdeményezi a homeopátiás szerek forgalmazásával kapcsolatos szabályok megváltoztatását, addig a patikák polcain legálisan van ott. A kamara elnöke szerint egyelőre a köztestület csak annyit tehet, hogy tájékoztatja a gyógyszertárakat az EASAC homeopátiás szerekkel kapcsolatos állásfoglalásáról.