Hőmérsékleti anomáliát mértek - megszólalt az OMSZ

Hétfő reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) komoly hőmérsékleti különbségeket mért az Mátra és a Bükk hegylaja, illetve egyes nógrádi és borsodi völgyek között. Ezért az úgynevezett főn-effektus felelős.
Szász Péter, 2018. július 9. hétfő, 10:35
Fotó: Pixabay

Az OMSZ hétfő reggel jóval 20 fok feletti hőmérséklet értékeket mért Mártában és a Bükkben. Ez jóval meghaladta a nógrádi vagy borsodi völgyekben mért értéket.

Az országos átlaghoz képest kiugró hőmérséklet értékekért a lengedező északias szél, és az Északi-középhegység tehető felelőssé, mely főn-effektust eredményez a térségben. (Érkezik a hidegörvény.)

A főn lényege, hogy a légtömeg, miközben átkel a hegyvonulaton, a szél felőli oldalon felemelkedve lehűl, és elveszti nedvessége egy részét, míg a másik oldalon - immár szárazabban - leereszkedve gyorsabban melegszik, mint ahogy felfelé - nedvességgel jobban telítve - lehűlt. Ez okozza a hőmérsékleti anomáliát.

Az ott élőknek nem kell amiatt aggódni, hogy ez a hőmérsékleti többlet megmarad, az várhatóan a nap folyamán fokozatosan megszűnik.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.09 11:05

Baj van a rendszerrel?
Ma már ez a 2. cikk, amelyben nem a SOROS felelős valamiért.
Az előbb az állandó vízszint volt a felelős, most meg az úgynevezett főn-effektus felelős.
Ki most a legény a média gátján, Habony nyaralni van?
Baj lesz ebből elvtársak, baj lesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html