Idén a Leskovics Pirotechnika Kft. nyert a Honvédelmi Minisztérium közbeszerzési pályázatán, így ők bonyolíthatják az ünnepi tűzijátékot. A cég vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva korábban elmondta: a hagyományokhoz hűen idén is nagyszerű programmal készülnek, a műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek fel.

A csütörtök este 9 órakor kezdődő tűzijáték 25 perces lesz, negyedórás várakozás után azonnal megkezdik a bontást, elsőként a hidakon. Úgy gondolják, hogy legkésőbb este 11 órára újraindulhat a forgalom - írta a portál.

A rakétákat hat helyszínről lövik fel, ezek közül teljesen új terep a Szabadság híd. A Citadelláról két helyen mintegy háromezer, a Magyar Honvédség két pontonjáról nagyjából 7500, a Lánchídról és a Szabadság hídról mintegy 1000-1500 rakétát lőnek majd fel.

A Duna mentén a Lánchíd, a Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legszebb látvány.

A tűzijáték legnagyobb, leglátványosabb effektjeit pedig idén a Gellért-hegyről lövik fel, így még messzebbről lesznek láthatók.

Megkezdte munkáját az operatív törzs

A Honvédelmi Minisztériumban megkezdte munkáját az operatív törzs (OT), amely az augusztus 20-i ünnepi programok biztonságos lebonyolításáért felel - közölte a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) csütörtök reggel az MTI-vel.

Az OT vezetője Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, tagjai a rendezvények biztosításában, lebonyolításában közreműködő szervezetek - így többek között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ, valamint az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányság - képviselői.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint délelőtt Budapesten többnyire erősen felhős lesz az ég, délután már elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Délutánig eső, zápor is előfordulhat, délutántól azonban már csak futó zápor lehet. A hőmérséklet csúcsértéke 22 Celsius-fok körül alakul, így az ünnepi programok a terv szerint elkezdődhetnek és az ünnepnap rendezvényeit várhatóan nem kell módosítani.

Az ünnepség 8 óra 30 perckor a Kossuth téren kezdődik, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezt követően a most végzett honvédtisztek teszik le katonai esküjüket, és Áder János köztársasági elnök, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet. Az érdeklődőket 10 órától családi programok és zenei koncertek várják a Várkert Bazárnál, a fővárosi tűzijáték 21 órakor kezdődik.

Az operatív törzs vezetője, Kun Szabó István vezérőrnagy a közreműködő szervezetekkel folyamatosan konzultálva és a beérkezett adatok elemzése alapján dönti el, hogy biztonságosan lebonyolíthatók-e az egyes programok. Ennek érdekében az OT a tűzijáték végéig figyelemmel követi az eseményeket, várhatóan csütörtök éjjel fejezi be az ülésezést - olvasható a HM NRH közleményében.