Honnan lesz a pénz? Még ezt is meglépi a kormány az olimpiáért

Budapest 2024-es olimpiai pályázata az uniós források felhasználásánál is prioritást élvez. Az új ciklusban operatív programonként túlvállalás csak akkor lehetséges - legfeljebb 10 százalékos mértékben -, ha a fejlesztési keret az olimpiarendezés előkészületeihez, illetve a Modern Városok Programhoz kapcsolódik- jelentette be Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára egy szakmai fórumon.
Napi.hu, 2016. június 3. péntek, 17:19
Fotó: Reuters

Az államtitkár olyan javaslatokat mutatott be, amelyeket egy a napokban is zajló fejlesztéspolitikai kormányülés-sorozaton tárgyalnak. A megbeszélésen Orbán Viktor miniszterelnök rengeteg új feladatot osztott ki - fogalmazott Vitályos.

Újra lesz túlvállalás

Már az előző uniós ciklusban is működött a "túlvállalás" intézménye: ez azt jelenti, hogy az államkassza kötelezettséget vállal később lehívható uniós támogatásra, ezért az előkészítés során túltervezik a projekteket a programok keretéhez képest. Ezen - átlagosan 10 százalékos - túltervezésnek köszönhetően tudta a kabinet maradéktalanul lehívni a forrásokat. Az új etapban azonban csak két kiemelt program: az olimpiarendezés, illetve a vidéki városok infrastrukturális fejlesztéseit felpörgető Modern Városok Program esetében lehet szó túlvállalásról. A teljes, hétéves keretet esetükben maximum 10 százalékos mértékig tervezhetik túl.

A 2014-2020-as uniós időszak közeljövőben induló támogatás-kifizetései kapcsán elmondta: a 100 százalékos pályázati előleget (tehát a brüsszeli büdzsé terhére elszámolt, de a magyar költségvetés által megelőlegezett átalányt) csak közkedvezményezett - vagyis állami, központi költségvetési és önkormányzati szerv - kaphat.

Fontos dolgok változnak

A Napi.hu úgy értesült, hogy a kutatási-fejlesztési (k+f) projektek esetén legfeljebb 75 százalék, míg "normál" vállalkozások számára maximum 50 százalékos pályázati átalány lesz majd elérhető. Korábbi hírek szerint az Európai Bizottság egyébként még az 50 százalékos pályázati előleg bevezetését ellenezte, mivel túlzottan kockázatosnak vélte ilyen magas előlegek kifizetését. Az átalánnyal kapcsolatos, a kormány és az EU közötti egyeztetésekről egyelőre nincs információ. A szállítói előlegre 12 hónapos korlátot vezetnek be, ennyi idő lesz tehát a számla bemutatására.

Vitályos beszámolt egy, a közkedvezményezettekre vonatkozó másik könnyítésről is: eddig úgy festett, hogy a projekt-előkészítés során az ingatlanvásárlást a pályázati támogatás 2 százalékában maximálja  a Miniszterelnökség, ám most úgy döntöttek, hogy e célra magasabb összeget is át lehetne csoportosítani a kormány engedélyével. Az államtitkár szerint erre azért lesz szükség, mert elsősorban az állami szereplők jelezték, hogy az ingatlanvásárlás nagyon nagy teher számukra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.06.04 10:05

KIs gömböcben még mindig van kapacitás kövéredésre és a trianonnal és kádári jogászi dumagyárban képzett bekábítószerezett és polttal és alaptörvénnyel agyhalottá alakított
szegény magyar nép csak szívja-szívja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2016.06.04 07:09

praktikus, ha nem jön be az olimpia blődli, majd stadionokra költik a pénzt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html