Bejelentette a miniszter: szétválasztják a szaktárcát és a honvédséget

Kisebb létszámú, de erős minisztériumot és egy hatáskörrel, jogkörrel és felelősséggel felruházott honvédségi parancsnokságot szeretne Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője. Az átalakítás januártól indul - hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában.
Domokos Erika, 2018. október 27. szombat, 15:28
Fotó: MTI Fotó

Megvolt az oka, hogy miért hozták létre korábban az integrált minisztériumot, de most, ennyi év távlatában és nyolc éves vezérkari főnöki tapasztalatom alapján azt mondom, hogy ez nem viszi előbbre a honvédelem vezetésének kérdését - mondta Benkő Tibor az InfoRádióban.

Egy minisztériumot kell létrehozni, olyat, amely "képes a Magyar Honvédség irányítására, a feltételek megteremtésére, a rendelkezésre álló javak szakszerű, törvényes felhasználására - tehát kontroll-szerepet is ellát -, továbbá szükség van egy erős magyar honvédségi parancsnokság létrehozására".

Külön kell választani a politikai irányítást végző szervet a katonai végrehajtástól

- hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Egy erős, de kis létszámú minisztériumra van szükség és kell egy hatáskörrel és felelősséggel felruházott Magyar Honvédség Parancsnokság, székesfehérvári központtal - hangsúlyozta a miniszter.

2019. január 1-jével szeretnék megkezdeni az átalakításokat, először a vezetés feltételeinek megteremtésével, a katonai szervezeteknél pedig a műveleti alkalmazásképesség biztosításával.

A minisztériumban létrehozták a honvédelmi ügyekért felelős államtitkári posztot (kikötés, hogy az államtitkárnak legalább 30 év katonai tapasztalattal kell rendelkeznie), valamint az alá tartozó, katonai ügyekért felelős osztályt - olvasható az infostart.hu-n.

A kép forrása: MTI Fotó/Bodnár Boglárka.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.27 18:50

Gyerekutaztatási parancsnokság lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html