Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parancsnok a kórház túlterheltségével kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, 2006-2007-ben nagyon ­rossz döntés született, amikor összevonták a vasútegészségügyet, a BM Kórházat, a NAV, a Honvédelmi Minisztérium dolgozóinak és hozzátartozóik ellátását, valamint egy területi normál ellátottsági kört, amivel rendkívül nehéz helyzetbe hozták a Honvédkórházat és intézményeit. A mai napig gondot okoz, hogy feleakkora létszámmal, feleakkora ágyszámmal ugyanakkora területet kell ellátni, de a parancsnok szerint ennek ellenére az összes dolgozó becsülettel végzi a munkáját, és úrrá tud lenni a nehézségeken.

A koraszülöttosztály (PIC) megszűnéséről Kun Szabó István elmondta: az elmúlt kilenc hónapban hét szakember távozott az osztályról, amiről időben tájékoztatták az egészségügyi államtitkárságot, ahol egy rövid és egy hosszú távú intézkedési tervet dolgoztak ki. Át kell gondolni a főváros koraszülött-ellátását, a meglévő szakorvosi létszámhoz és ellátási igényhez kell igazítani a centrumok számát - mondta Kun Szabó István. A vezérőrnagy szerint az intézmény komolyan dotálta volna, ha az osztály orvosai ideig­lenesen kétszer annyi ügyeletet vállaltak volna, a megfogalmazott béremelési igényük azonban bérspirálba kényszeríthette volna a kórház vezetését, amit nem vállalhattak.

A sürgősségi osztály túlterheltségét, ami Zacher Gábor felmondásának is egyik oka volt, a parancsnok összetett problémának nevezte, ami szerinte igaz is meg nem is. Állítása szerint a kórház vezetése az elmúlt egy-másfél évben belső szabályzókkal igyekezett optimalizálni a betegutakat, hogy rövidebb legyen a várakozási idő. A hiányzó orvosokat pedig részben pótolták. Szep­temberben viszont olyan helyzet állt elő, hogy újra kellett gondolni a sürgősségi osztály működését. Jelenleg az újjáépítés folyik: a sürgősségire összesen tizenhat orvos és tizenegy mentőtiszt érkezett  - mondta Kun Szabó István.

Arra a hírre, miszerint a kórház radiológus nélkül működik, a parancsnok az országos radiológushiányt hozta fel, ugyanakkor cáfolta, hogy emiatt törvénytelenül működne az intézmény. Külső és belső vizsgálataik alapján arra az eredményre jutottak, hogy a Honvédkórház székhelyére kell koncentrálni a teljes radiológiai és képalkotó rendszerüket, hogy itt huszonnégy órában biztosított lehessen ez az ellátási forma. Cáfolta azt is, hogy a napokban azért halt meg egy beteg, mert míg a ultrahang vizsgálat miatt ide-oda szállították a kórház telephelyei között, menthetetlen állapotba került.

Mindezek mellett a vezérőrnagy nagy eredménynek tartja, hogy idén az Egészséges Budapest program részeként 3,4 milliárd forintos eszközbeszerzést hajthattak végre és 1,6 milliárd forinttal sikerült csökkenteni a kórház adósságát is.