Honvédség: teljes a Zlin-flotta és az Airbus helikopterek zöme is megérkezett

Megérkezett négy új Zlin repülő, ezzel teljessé vált a magyar honvédség Zlin kiképző-, futár- és felderítőrepülőgép-flottája, és megérkezett az ugyancsak a haderőfejlesztési program részeként vásárolt Airbus H-145 helikopterek többsége is - jelentette be a Magyar Honvédség légierőszemlélője a szolnoki helikopterbázison tartott pénteki sajtóeseményen az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. december 18. péntek, 15:41
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció, Fotó: Joko/Bildagentur-online/Universal Images Group via Getty Images

Kilián Nándor hangsúlyozta: a haderőfejlesztés az előzetes ütemterveknek megfelelően halad, ezt mutatja, hogy az újabb négy, kiképző, futár- és felderítő feladatok ellátására egyaránt alkalmas repülőgép érkezésével elérte teljes létszámát a Zlin-flotta. Emellett a megrendelt 20 könnyű, többcélú Airbus helikopterből 16-ot már ugyancsak hadrendbe állítottak Szolnokon - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben a Zrínyi 2026 program további fontos elemei valósultak meg, és megkezdődtek a hazai Gripen vadászgépflotta képességfejlesztésével kapcsolatos tárgyalások is.

A pénteken bemutatott új eszközökre visszatérve elmondta: az első cseh gyártmányú Zlin repülőgépeket 2017 márciusa óta használják. A korábbi Jak-52-eseket felváltva ez a modern, digitális műszerekkel felszerelt, mintegy 1000 kilométer hatótávolságú típus biztosítja a 2018-ban újraindult honvédségi pilótaképzés folyamatosságát - húzta alá.

A helikopterbeszerzésekről szólva Kilián Nándor kitért arra is: az Airbus H-145 helikoptereket ugyancsak a szerződésben előírtaknak megfelelően adja át a gyártó. A 20 gépből álló teljes flottát 5-5 fegyveres, illetve kutató-mentő, valamint 10 szállító képességgel rendelkező gép alkotja majd.

A vezérőrnagy közölte: a jelenlegi 16 helikopter üzemeltetését a szolnoki bázis szakemberei átvették, és a jövőben a képzéshez hasonlóan ezt is itt végzik. Az új eszközök vezetésére jogosító szakszolgálati engedélyt már húsznál több magyar pilóta szerezte meg, és nyolcan oktató-berepülő képesítéssel is rendelkeznek - tájékoztatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.12.18 16:35

miközben csúcsra jár az államháztartási hiány ez a 2/3 nérója fegyverjátékokra szórja a betegek , éhezők elől az utolsó filléreket, legalább azt mondják meg ki ellen fegyverkezünk oroszok, kianiak, vagy németek, szlovákok, románok, szerbek, horvátok , osztrákok ellen? vagy belpolitikai, sorso vagy a baloldal ellen? vagy csak führer ugy döntött
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.18 16:18

De jó, így sokkal többet repülhetnek a politikusaink, akik nemcsak erre költenek a nép pénzéből, hanem az autóikat is odarendelik, ahol leszállnak.
F@sza Dél-Amerikai szappanopera. Tapsolnak a vezetőknek a csórik. Hurrá! Be szép álomvilág.
A leghülyébb barakk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html