Horvátország veri a Balatont a szezonban

Bár a fapados járatoknak és az olcsó szállásoknak köszönhetően az utóbbi években kinyílt a világ, mégis sok magyar hozza meg nyaranta a klasszikus "horvát tengerpart vagy Balaton" döntést. A versenyben Horvátország áll nyerésre, legalábbis a főszezonban.
Szász Péter, 2019. november 7. csütörtök, 07:08
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Az elmúlt tíz évben a magyar vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma a horvát kereskedelmi szálláshelyeken megduplázódott a főszezonban, miközben a Balatonon a növekedés a 40 százalékot sem érte el. Ennek következményeképpen a vendégek száma még nem, de az éjszakáké már stabilan magasabb Horvátországban és a különbség évről évre nő.

Idén augusztusban 221,6 ezer magyar vendég 1,23 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban. A Balatonon a belföldi forgalom 287,1 ezer fő volt, amely 922,2 ezer vendégéjszakát jelentett. Érthető módon az emberek hosszabb időre utaznak Horvátországba, az átlagos kint tartózkodás 5,55 nap volt augusztusban, míg a Balatonon 3,21 nap. Utóbbi azt is jelenti, hogy sok magyar nem a "főnyaralását" tölti a magyar tengernél.

Hasonlóak az arányok júliusban is. Akkor 196,4 ezer magyar vendég 1,08 millió éjszakát töltött el Horvátországban, míg a Balatonnál 252,4 ezer magyar 867 ezer vendégéjszakát generált.

A két hónap számait összeadva kiderül, hogy 2010 hasonló időszakához képest a horvátországi magyar vendégek száma 101,1 százalékkal nőtt, vagyis megduplázódott, az éjszakák száma 89,5 százalékkal emelkedett. A Balatonnál a vendégszám bővülése 39,7 százalék, az éjszakáké 34,3.

A változás a vendégéjszakák számában látványos igazán, ugyanis 2015-ig még a balatoni kereskedelmi szálláshelyek vezettek a horvátok előtt, azóta viszont ez megfordult, idén már több mint félmillió éjszaka a horvátok előnye, amely 22,4 százalékos különbség.


Csak a szezon létezik

A magyar turizmusról beszélve nem nagyon lehet nagyobb közhelyet elsütni, mint hogy a Balatonnál el kell szakadni a szezontól, nem csak strandolókat kell kiszolgálni, hanem azokat is, akik kulturális, gasztronómiai programokat keresnek a hidegebb hónapokban. Hogy ez a törekvés mennyire sikeres az nézőpont kérdése, az ugyanakkor biztos, hogy a júliusi, augusztusi 800-900 ezer belföldivendég-éjszaka télen 130-180 ezerre csökken. Ez 55-70 ezer vendég.

Ez ugyanakkor még mindig többszöröse annak, mint ahány embert a téli Horvátország érdekel. Idén januárban például 1908 magyar turista 4569 éjszakát töltött el Horvátországban.

Ebben tekintetben Horvátország egyáltalán nem konkurense a Balatonnak. Nem túl életszerű ugyanis, hogy télen tömegek induljanak el és autózzanak 5-7 órát egy olyan országba, amely turizmusát alapvetően a fürdőzőkre építi.

Napi.hu, Szász Péter

Hogy a szezonális kilengéseket kisimítsuk, lapunk gördülő összeget számolt mind a horvát, mind pedig a balatoni turisztikai adatokra, vagyis minden egyes hónaphoz hozzáadtuk az azt megelőző 11 hónap adatát.

Ebből a következő tendenciák rajzolódnak ki:

  • A 2011 és 2019 augusztusával végződő év horvátországi vendégszáma 297 ezerrel, a Balatoné 501 ezerrel nőtt. Előbbi 618,5 ezer, utóbbié 1,44 millió.
  • Ez a növekmény az alacsonyabb horvátországi bázis miatt 92,3 százalék, míg a Balatonnál 53,5 százalék.
  • A vendégéjszakák száma ugyanebben az időszakban valamivel több mint 3 millió Horvátországban és 3,95 millió a Balatonon.
  • A növekmény a szűk évtized alatt majdnem darabra megegyezett: 1,315 millió Horvátországban és 1,302 millió a Balatonnál.

Rövidülő horvát nyaralások

A vendégéjszakák és a vendégszám hányadosa kiadja, hogy átlagosan hány napot töltenek az emberek egy-egy nyaralóhelyen. A Balatonnál ez a szám 2,5-3,5 nap körül szóródik. Nyáron több, szezonon kívül magasabb. Horvátországban ebben a tekintetben is nagy a szezonális kilengés, a nyári hónapokban 5,5 nap körül mozognak az értékek, szezonon kívül 2 és 3 nap között.

Hogy ebben az esetben is eltüntettük a szezonális hatásokat, gördülő átlagot számoltunk az elmúlt évtizedre.

  • A Balatonnál lényegében mozdulatlanul áll ez a szám, az átlagos vendég 2,6 - 2,56 éjszakát tölt a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • Ezzel szemben Horvátországban egy enyhe, de egyértelmű csökkenés figyelhető meg: az évtized elején még 3,5, vagy ennél is magasabb nyaralási idő jellemezte a magyar turistákat, ez mostanra 3,26 - 3,3 napra csökkent.

A horvátországi adat egyébként illeszkedik ahhoz a nemzetközi trendhez, hogy a tömegturizmus terjedésével az emberek egyre több helyre, de rövidebb időtartamra utaznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.11.08 12:19

Az Adria meg a Balaton soha nem voltak eg súlycsoportban, nem összehasonlíthatok. Abbázia 110 éve is más kategória volt.
A Balaton az utazási korlátozások miatt túl volt értékelve. a németek jó része nyugatról a keleti rokonokkal itt találkozott. A keletiek útvonalát végig a szolgálatok figyelték, a Stasi is, néha trágyahányó munkásnak álcázva.
Az a kereslet hamis volt, azért van tele a tó lepukkadt építményekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.11.08 08:11

@krix7:
Szamolj inkabb 4 napot!
Szamold, hogy Horvatorszag legtavolabbi pontjan voltunk (1000 km), ami egyben a legdragabb varosa. Ha "csak" a tenger es a viz lett volna fontos, akkor 600-700 km tavolsagon belul is jo. A szallas nem sokkal lett volna olcsobb, de az ettermi szamla jelentosen.
Szvsz 80-100 ezerrel beljebb lettunk volna. Ez teny, tavaly Rovinj-ban voltunk, elotte meg kozelebb.
4 napra 200 ezer forint 4 fore ugy, hogy nem az itthoni majkremet ettunk, nem garasoskodtunk ha az egyebkent nem olcso beleptidijakat kellett fizetni, azert nem draga.
A Balatonnal hol fizetsz 200 EURT belepojegyre?
Vondd le azt nyugodtan az osszehasonlitasbol! Legyen az korrekt, csak a vizparti elmenyt, ettermet es a szallast, utazast vesd ossze!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.11.07 22:17

@antitroll:
Azért 300e 3 éjszakára az nem kevés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.11.07 20:07

Én a Balatonra saját nyaralómba megyek! :-)
Horvátországba meg egy-egy hosszú hétvégére kizárólag ősszel, esetleg tavasszal. Két hete éppen ott voltam... :-) Ilyenkor olcsók a tengerparti vagy közeli szállások (apartmanok), nincs tömeg, a 23-24 fokos tenger pedig nekem bejön... :-) Nyári szezonba soha nem mennék, megyek ilyen mediterrán helyekre.
Most négy főre az apartmant 3 éjszakára 74 ezer forintért foglaltam le a legdrágább városban, Dubrovnyikban... útiköltség (üzemanyag + autópálya) 75 ezer forint. Elköltöttem még 300 EUR-t kajára, négereknek üveggyöngyre, 200 EUR volt a belépőjegyek ára.
Balatonon ilyenkor maximum a nyaralót téliesíteni tudom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.11.07 19:53

@MLB2019: Annyit akart mondani, hogy ő bizony Egyiptomban volt egy hete. :-)

Azért a horvátoknál is vannak már gondok. Míg a magyar nyaralók száma növekszik , rekordot dönt Horvátországban addig az össz. létszám éppen csökken. A németek, osztrákok elmaradásáról sírtak már nyár közepén.

"Az Index.hr az eVisitor adatai alapján nemrégiben arról írt, hogy ez év júliusában 97 ezerrel kevesebb turista érkezett az országba, mint a múlt esztendő ugyanezen időszakában."

https://figyelo.hu/matrix/akadozik-a-horvat-turizmus-53562/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html