Balesetek: tragikusra sikerült a hosszú hétvége

Nyolcan vesztették életüket az elmúlt napok közlekedési baleseteiben. Ez tovább rontja az amúgy is kiábrándító baleseti adatokat.
Csernátony Csaba, 2018. november 5. hétfő, 08:03
Fotó: MTI Fotó - MTI Fotó: Varga György

Több tragikus közúti baleset történt a négynapos hosszú hétvégén - derül ki a rendőrség összesítéséből.

Csütörtöktől vasárnap estig összesen 172 személyi sérüléssel járó baleset volt, a hét halálos kimenetelű balesetben pedig 8-an vesztették életüket. Emellett 49 ember súlyosan, 116-an könnyebben sérültek meg.

Rosszabb a helyzet

A mostani hétvége tovább rontja az egyébként is romló baleseti statisztikákat: az idei első félévben összesen 7570 személyi sérüléssel járó baleset történt, ami 5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához (7224 baleset) képest.

A halálos balesetek száma 4 százalékkal 254-re nőtt az egy évvel korábbi 245-ről, az életüket vesztett áldozatok száma pedig 7 százalékkal 267-ről 286-ra emelkedett. A könnyű sérültek száma is nőtt, 8 százalékkal 7380-ra. Csak a súlyos sérültek száma csökkent, 2411-re 2470-ről.

Okok

Az első félévben a hivatalos KSH-adatok szerint a balesetek 92 százalékában a sofőr volt a hibás. Az összes baleset harmadát a nem megfelelő sebesség okozta, ez jelenthet abszolút gyorshajtást, amikor a vezető túllépi a megengedett sebességet. Lehet relatív gyorshajtás is, amikor az útviszonyokhoz képest vezetett gyorsabban a sofőr, arra nincs pontos statisztika, hogy az abszolút és a relatív gyorshajtás mennyiben felelős a balesetekért.

Az első félévben történt 7570 baleset negyedét az elsőbbségadás elmulasztására vezethető vissza, 24 százalékuk pedig az "irányváltoztatás, haladás és bekanyarodás szabályainak" be nem tartása miatt következett be.

Százmilliárdos veszteség

A balesetek mindenkinek óriási kárt jelentenek, makrogazdasági szempontból is. A közlekedési statisztika az úgynevezett baleseti fajlagos értéken keresztül mutatja be a személyi sérüléssel járó és halálos balesetekből adódó veszteséget. (Erről részletesebben a "Megjött a halálszámla a magyar utakról" című cikkünkben olvashat.)

2017-ben a baleseti érték 2017-ben 451 milliárd forintra rúgott, az idei első félévben pedig meghaladta a 200 milliárd forintot - ráadásul ezek az összegek nem tartalmazzák az autókban keletkezett károkat. Az említett összegek már GDP-arányosan is 1 százalék feletti szintet jelentenek évente.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Anonymus33, 2018.11.05 09:27

Csak ez a hetvege! Mindennap nezem a kek fenyt ( RTL plusz hirado 18:00) ahol nap mind nap arrol ertesitik a nezöket, hogy frontalisan itt, frontalisan ott ütköztek autok es sajnalatos modon az artatlan gk. vezetö vagy annak csaladja halt meg. Nap mint nap (külfödi vagyok, tourista) tapasztalnom kell, hogy a kanyarokban az orszagutakon a velem szemben közlekedö at jön az en oldalamra es el kell kapnom a kormanyt. Sok faszfej a 20 eves Audi 6-as vagy eppen a Suzuki müanyag autoval nem bir magaval es a megengedett 90 helyett 120 -al mennek a kanyarba es azt tisztessegesen nem tudjak bevenni igy at sodrodnak a szembe jövö forgalomba nem törödve a masik Auto vezetövel vagy annak csaladjaval. Es vigyorognak mint a hülye gyerekek, hogy "hu de kurva jol vezetek." A nagy fazt, primitiv , buta, fegyelmezetlen bunko vagy! En ezeknek a fazoknak kivanom, hogy ne a szembe jövö forgalomra terjenek at, hanem egy kurva nagy es vastag fanak. Ennyivel kevesebb lesz az idiotakbol!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mentol, 2018.11.05 09:06

Akkor jöhet megint a rendőrök primitív reakciója: minden bokorba traffipaxot. Hogy nem tudnak ettől elvonatkoztatni, bakker?!
Talán nem kéne minden jöttmentnek (meg apuci kisokosouncumpuncum gyerekének) jogosítványt adni, illetve be kéne vonni az olyanét, aki nem képes megfelelni a gépjármű vezetés követelményeinek (itt gondolok például a temetőjárat százéves sofőrjeire).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html