BUX
41002

Hosszú évekbe telik, míg feltámad a lízingpiac

2010. második félévében a finanszírozott összeg 27 százalékkal (142,7 milliárd forintra), míg a szerződésszám 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A szektorra kivetett bankadó és a nehéz gazdasági körülmények miatt a Lízingszövetség előrejelzése szerint csak 2013 után várható, hogy visszaáll a válság előtti állapot.

NAPI, 2010. augusztus 23. hétfő, 11:10

Pozitív hír ugyanakkor, hogy idén az előző negyedévhez képest növekedés tapasztalható az április-június időszakban; a kihelyezett összeg 70380 milliárdról 72368 milliárd forintra nőtt. Az idei év második negyedéve is visszafogott optimizmusra adhat okot; a flotta, gép- és haszongépjármű lízingszegmensekben enyhe növekedés figyelhető meg a finanszírozott összegben 2010 első 3 hónapjához képest.

A lízingpiaci szegmensek közül továbbra is a lakás- és ingatlan a legsérülékenyebb, a devizahitelezés beszüntetése tovább súlyosbította az ingatlanpiac helyzetét. Az ügyfelek továbbra is bizonytalanok a gazdaság, és ezen keresztül a saját jövőjüket illetően, ezért tovább halasztják beruházásaikat. A visszaesés ellenére eddig nem tapasztalható, hogy a lízingcégek jelentős része kivonult volna a magyar piacról, de a bankadó okozta megnövekedett teher miatt kérdéses, hogy ez a folyamat milyen irányba változik.

A Lízingszövetség szerint ezzel együtt javult a lízingpiaci szereplők GDP és a beruházásokkal kapcsolatos várakozása, mindez a társasági adó csökkenése és az egykulcsos szja tervezett bevezetésének köszönhető. Az új kihelyezésekkel kapcsolatban továbbra is enyhe csökkenésre számít a szakma, de ennek mértéke mérséklődni látszik.