Hosszúra nyúlhat az államadósság elleni harc

A GDP arányos magyar államadósság szintje csak lassan fog csökkenni, a mérséklődés feltétele az államadósság szabály betartása, az hogy az éves államháztartási hiány hosszabb távon 3 százaléknál alacsonyabb, 2,8 százalék legyen a bruttó hazai termékhez képest - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában.
MTI, 2012. december 28. péntek, 07:45
Fotó: Napi.hu

Kovács Árpád szerint a néhány hasonló sorsú közép-kelet európai államénál sokkal magasabb szinten álló magyar államadósság csökkentéséhez szükség van a fenntartható gazdasági növekedés beindulására, és arra is, hogy a kedvező pénzpiaci hangulat fennmaradjon. Ezzel párhuzamosan a kamatfelárak, kamatok, állampapír-hozamok hosszabb távon is csökkenjenek.

"Ha mindez együtt van és sikerül az államháztartási stabilitásban és a gazdaság dinamizálásában megtalálni az egyensúlyokat, akkor az államadósság tíz-tizenöt éven belül mérséklődhet hatvan százalék alá a GDP-hez képest. Ez a súlyos teher ilyen távlatban lesz kinőhető" - hangsúlyozta.

"Remélem nem lesz igazunk"

Arra a felvetésre, hogy a jövő évi büdzsé megalkotása során a KT többször vélte úgy, hogy a nemzetgazdasági tárca túl pozitívan ítélte meg a hazai gazdaság folyamatait, elmondta: a véleményeltérések ellenére az együttműködési szándék, a segítőkészség volt a jellemző a Nemzetgazdasági Minisztérium minden velük kapcsolatba kerülő vezetője, munkatársa részéről. A reálfolyamatok alakulásának prognózisbeli eltéréseire, a "növekedési áldozatokra és más aggályokra" pedig nem csak a tanács hívta fel a figyelmet.

"Úgy gondolom, a 2013-as büdzsé tartalékképzésében, az Országvédelmi Alap többszörösére emelésével és végül a korábbiakhoz képest reálisabb növekedési prognózis alapul vételével, és számos más, a költségvetés kiadási oldalára vonatkozó észrevétel korrekciójával a kormány jelentős mértékben figyelembe vette a tanács véleményét. Az adóhatékonyság javításának sohasem látott mértéke és általában a bevételi kockázatok vonatkozásában ez kevésbé mondható el. Remélem, nem lesz igazunk" - mondta Kovács Árpád.

Új munkakörök

A KT elnöke kitért arra: a Költségvetési Tanács szerepét, munkája operativitását lényegi pontokon változtatta meg a Stabilitási törvény 2011. végi elfogadása, majd idei módosítása. A szabályozás a költségvetés elfogadásának és esetleges módosításainak mechanizmusában feszes határidőkkel, előírásokkal körülhatárolt új, közjogi következményekkel járó - adott esetben "vétót" biztosító - feladatköröket határozott meg a tanácsnak.

Elmondta: megmaradt a tanács a véleményező, a költségvetési folyamatokat félévente értékelő funkciója is. Ennek teljesíthetősége érdekében a tanács titkárságának felállítására vonatkozó, a működtetés személyi és technikai feltételeit biztosító törvényi rendelkezések is megszülettek. "A KT alapvetően az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kitűnő elemző bázisainak munkájára támaszkodott, így biztosítva volt, hogy a tanács döntéseit szakmailag alátámasztva hozza meg" - mondta KT elnöke.

Kovács Árpád azzal kapcsolatban, hogy ez volt az első év, amelyben alkalmazni kellett az államadósság-szabályt, kifejtette: ez esetben az alaptörvényben foglalt előírás betartásáról kell felelősséggel nyilatkozni. Az államadósság szabály bevezetése és a 2013-as költségvetésre történt alkalmazása megkövetelte, hogy a Költségvetési Tanács hozzájáruljon a büdzsé zárószavazásához. A tartós gazdasági visszaesés kényszerhelyzetét kivéve ma Magyarországon csak olyan költségvetés, illetve költségvetési módosítás fogadható el, amely szerint az államadósság nem növekszik.

Kovács Árpád a tanács "szerepfelfogásáról" elmondta: "a tényekhez ragaszkodunk, s eddig egységes volt a testület véleményalkotása, ezt bizonyítja, hogy nagyon is közelálló következtetéseket vontunk le. Az nem rajtunk múlott, hogy idén gyakorta kellett összeülnünk, véleményeznünk."

Kiemelte: a tanácsnak csak a 2012-es év várható alakulásával összefüggő értékelését lehet segítő szándékú "szorgalmi" feladatnak tekinteni. A tanács 14 határozatából mindössze kettő irányult a saját belső működési rendjére, illetve a tanács titkársága felállításával és működtetésével és más, technikai jellegű ügyrendi szabályozásra. A "felfokozottabb vagy a csendesebb magatartás" a költségvetési folyamatok, a tervezés turbulenciáitól, illetve kiegyensúlyozottságától, a követelményektől függ - elemezte az elnök.

Megvan az esély arra, hogy ne kelljen korrigálni a költségvetési törvényt

Arra a kérdésre, hogy mit vár 2013-tól, elmondta: a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy csak 2013 júniusában válik szükségessé a költségvetési folyamatok értékelése, ami 2012 második féléve esetében a végleges és 2013 első felét tekintve pedig az előzetes adatok alapján készül majd el. "Reményem szerint, így munkánkban néhány hónapra csendesebb időszak következik. Módunk lesz a tanács munkáját segítő titkárság képességeinek a fejlesztésére, tanulmányokat készíttetni módszertani kérdésekről, vagy meg tudjuk vizsgálni például az európai gazdaság konjunkturális lehetőségeinek és a költségvetés egyensúlyának távlati összefüggéseit" - mondta az elnök.

Elmondta: ha kockázatokkal is, de megvan az esély arra, hogy 2013 első felében nem lesz szükség a költségvetési törvény korrekciójára. "Itt jegyzem meg, hogy nem tartunk határozatainkat bemutató sajtóértekezleteket. Kizárólag az érdeklődés határozta meg az írott és elektronikus sajtóban való megjelenés mértékét" - tette hozzá. Kiemelte: "tapasztalataim arra intenek, hogy még világosabban kell elhatárolni a Költségvetési Tanács elnökeként, illetve a Magyar Közgazdasági Társaságban viselt tisztségemhez és az egyetemi, kutatói munkámhoz kapcsolódó megnyilatkozásokat".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2012.12.30 20:13

@VoIe: "nem vagy százas az biztos! a Fidesz kormány alatt az államdósság nem nő, hanem csökken! Kérsz hivatalos számokat is?"

Ha mar a fidesz kormany tevekenysegeinel tartunk, nezzuk az elso 4 evuket is HIVATALOS szamokkal:

Allamadossag 1998: 6.165 MRD Ft
Allamadossag 2002: 9.224 MRD Ft

Az allamadossag novekmeny tobb mint 3.000 MRD Ft, ami 50% -os allamadossag novekedest jelent!!! Szep teljesitmeny, meg kell hagyni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.12.30 20:11

@bogar511: "nem vagy százas az biztos! a Fidesz kormány alatt az államdósság nem nő, hanem csökken! Kérsz hivatalos számokat is?"

Hiaba kertek toled a szamokat, csak addig van nagy pofad amig nem kell tenyekkel es szamokkal eloallni.

De lasd milyen rendes vagyok, idot sporolok neked, ime a HIVATALOS szamok:

Allamadossag 2010 Aprilis: 19.323 MRD Ft
Allamadossag 2012 December: 20.653 MRD Ft

Csak a hozzad hasonlo agyatlan hulyek szajkozzak meg mindig, hogy csokken az allamadossag.

3.000 MRD Ft Manyup penz hova tunt??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.30 12:54

"Nagyon nem szép dolog az összes pf-s gyereket egy sapka alá venned,becsapottnak bélyegezni!

Mert,hogy vannak olyan aranyos és értelmes,széles látókörű fiúk,lányok itt,
-akiket A Olbán Viktól sosem csapott be!
Ők egy ilyen,mazó-autista önkéntes mozgalmat képviselnek az országban,pf-n és nagyon szeretik azt aki, jól kibaszik velük,mert szeretnek bólogatva kibaszottnak lenni,-ez az Ő életük sava-borsa!

Kicsit bánják,hogy csak ugyanannyi szar-fos,kibaszás jut nekik,mint másnak,-de küzdenek, nagyon szeretnének ennél többet kapni a Olbántól,legalább hűségükért!
Az meg rafinált egy kancigány és van olyan nap,hogy szó nélkül külföldön van meccset nézni,-így nincs ideje aznap személyesen kibaszni a mozgalommal. Ilyenkor sajnálják csak igazán a mozgalmárok,hogy nincs még 2 db pót A Olbán Viktólból,vagy legalább egy Fidesz-vezénylőtábornoki-elnöknemiszerv lenne lefagyasztva náluk otthon ,-amit ha kiolvasztanak, az szobahőmérsékleten jól kibaszik velük az ínséges időkben!

Persze ezen napokon fellép a kibaszási elvonási tünet náluk, -nagyon szétesnek mentálisan és érzelmileg a mazó-autista mozgalom önkéntes tagjai és rákényszerülnek az elspájzolt zsidós,cigányos,libsis írást elővenni,azt bemásolgatni,szeretgetni,nyalogatni!

Na tehát, küzdelmes élet lehet mazo-autistának lenni,-minden féleképpen,több empátiát kéne mutatnod feléjük a küzdelmük miatt!!!

Mielőtt még engem is visszakérdeznél, -igen, engem becsapott A Olbán Viktól!

Mindig is tudtam róla,hogy egy hazug patkány,de azt hittem van mérethatár a rágcsálóknál! "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2012.12.30 12:20

@Vote: "Ez nem magyarázat. Az mszp volt kormányon, többségben. Miért nem emelt adót?"

Pár száz forintos vizitdíj ellen népszavazást kezdeményezett a fidesz. Az ember zsebében kinyílik a bicska, amikor ilyen hülyeségeket olvas. Ez a mostani bagázs teljes terjedelmében ott pöffeszkedik már évtizedek óta a parlamentben. Amikor az egyik "uralkodik", akkor a másik "okoskodik". A mostani nagy főnök ellenzéki idejében be sem járt a parlamentbe. Ott kellett volna harsogni, hogy nem jó a deviza hitel, meg nő az államadósság. Az ellen miért nem indított népszavazást? Helyette felvette ő is, meg a haverjai is, pont úgy, mint az élni akaró " buta " Kiss Pista, meg Nagy Jóska. Ha nekik nincs közük a jelenlegi helyzethez, akkor mit mondjak én, és még pár millió ember? Akik csak kívülről láttuk eddig a parlamentet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.12.30 11:42

@Zodiakus: Az államnak kéne felelősségteljesebben beruháznia, hogy a hitel kevesebbet vigyen el, mint az általa létrehozott beruházás.

Nemsokára Debrecen főutcájára újabb 2,5 mrd-t dobnak, amiből 2,2-2,3 mrd EU-s támogatás. Ez a legjövedelmezőbb felhasználás?

A vállalatok ha nem jövedelmezően fektetnék be a hiteleiket, akkor csődbe mennek.
A vállalatok szívesen vennének fel több hitelt, mégis csökken a vállalati hitelállomány is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html