A benzinért és a gázolajért egyaránt 349 forintot kellett fizetni április 1-én, miután a benzin jövedéki adója 5, a gázolajé pedig 10 forinttal mérséklődött. Azóta a piaci folyamatok eredményeképpen - többek között a Brent drágulása - a benzin 10, a gázolaj 7 forinttal kerül többe.

Ettől függetlenül a hazai árak szelídebbek lettek a környező országokéhoz viszonyítva, ha nem is sokkal. A Napi.hu megnézte, hogy az Európai Bizottság és a Globalpetrolprices adatai szerint hogyan állt Magyarország az adócsökkentés előtt és utána.

A benzin esetében a hazai átlagárak euróban számolva az alacsonyabbak közé tartoznak mind Európai összevetésben mind pedig a környező országokat nézve. A március 27-i állapot szerint a magyar 1,15 euró (356 forint) az ukrán, a román és az osztrák áraknál volt magasabb. (Az ukrán árak mintegy 100 forinttal alacsonyabbak, mint a magyar).

Az adócsökkentés után már csak Romániában és Ukrajnában maradt olcsóbb a benzin. Ide kattintva térképen is megnézheti, hogy az unióban hol, mennyibe kerül a benzin.

Üzemanyagárak a környező országokban (forint)
Ország
BenzinGázolaj
Ukrajna259,3234,6
Románia323,2314,5
Ausztria359,6340,8
Szlovákia391,4349,4
Magyarország350,7349,7
Horvátország388,9356,5
Szlovénia390,5359,0
Szerbia358,1373,5
Forrás: EB, Globalpetrolprices

A dízelnél más a helyzet, ugyanis a magyar árak európai viszonylatban a középmezőnyben foglalnak helyet, a környező országok között pedig a drágábbak közé tartozik számít. Az adócsökkentés előtt a környéken csak a szerb és a szlovén kutak voltak drágábbak, azt követően már a horvátok is.

Az április 3-i adatok szerint kicsivel volt csak drágább itthon tankolni, mint Szlovákiában. (Ide kattintva térképen is megnézheti, hogy az unióban hol, mennyibe kerül a gázolaj.) Mindezekkel együtt viszont megállapítható, hogy az uniós piacon ebben az egy hétben valóban a magyar árak csökkentek a legnagyobb mértékben.

Az általunk közölt árak átlagok, a határ mentén az üzemanyagturizmus is alakíthatja, hogy mennyit kell fizetni egy literért így egy komolyabb kerülő előtt érdemes a megcélzott kutak árait leellenőrizni.

Olvassa el korábbi cikkünket arról, hogy mennyit húzott ki az autósok zsebéből az emelés.

Forrás: MEKH

.