Két éve létezik Magyarországon a bizalmi vagyonkezelő intézménye, amelyet azért hoztak létre, hogy hazacsalogassák a külföldön tartott magyar vagyonokat. Ez a rendszer sokszor az offshore paradicsomoknál is kedvezőbb lehetőséget biztosít arra, hogy akinek van mit a tejbe aprítaniuk, azok elrejtsék pénzüket a kíváncsi tekintetek elől - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Volna mit hazahozni: csak olyan cégből 1432 van, amelynek tulajdonosát a Seychelle-szigeteken jegyezték be. Óvatos becslések szerint legalább ezermilliárd forint szunnyad külföldi számlákon. Akik nem a magyar hatóságok csak a nyilvánosság elől szeretnék elrejteni pénzüket, egy 2014-es jogszabály alapján tehetik ezt meg. Így akár politikusok is eltitkolhatják vagyonuk valóságos nagyságát.

A lehetőség lényege, hogy a megbízó meghatározott feltételekkel egy vagyonkezelőre (trust) bízza vagyonát, amely kifelé helyette jelenik meg a vagyon gazdájaként. Nem strómanról van szó, mert a tulajdonos ellenőrizheti a megbízott tevékenységét és az utóbbi nem szerezheti meg magának a vagyont.

Az ilyen típusú vagyonkezelés a diszkréció mellett lehetővé teszi például, hogy megelőzzék a családi vagyon szétaprózódását, ha a gyerekek közül senki sem érdeklődik az üzlet iránt. Ilyenkor a vagyonkezelő működtetheti a családi vállalkozást, amíg az unokák fel nem nőnek. Azt is elő lehet írni, hogy az örökösök csak bizonyos egyetem elvégzése esetén vehetik vissza az irányítást.