Hova dugják a pénzüket a magyarok?

Magyarország sok offshore paradicsomnál jobb feltételek biztosít a jómódú embereknek arra, hogy elrejtsék vagyonukat a kíváncsi tekintetek elől, akár politikusok is megtehetik, hogy jókora összegeket rejtegetnek.
Napi.hu, 2016. július 4. hétfő, 09:02
Fotó: Istockphoto

Két éve létezik Magyarországon a bizalmi vagyonkezelő intézménye, amelyet azért hoztak létre, hogy hazacsalogassák a külföldön tartott magyar vagyonokat. Ez a rendszer sokszor az offshore paradicsomoknál is kedvezőbb lehetőséget biztosít arra, hogy akinek van mit a tejbe aprítaniuk, azok elrejtsék pénzüket a kíváncsi tekintetek elől - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Volna mit hazahozni: csak olyan cégből 1432 van, amelynek tulajdonosát a Seychelle-szigeteken jegyezték be. Óvatos becslések szerint legalább ezermilliárd forint szunnyad külföldi számlákon. Akik nem a magyar hatóságok csak a nyilvánosság elől szeretnék elrejteni pénzüket, egy 2014-es jogszabály alapján tehetik ezt meg. Így akár politikusok is eltitkolhatják vagyonuk valóságos nagyságát.

A lehetőség lényege, hogy a megbízó meghatározott feltételekkel egy vagyonkezelőre (trust) bízza vagyonát, amely kifelé helyette jelenik meg a vagyon gazdájaként. Nem strómanról van szó, mert a tulajdonos ellenőrizheti a megbízott tevékenységét és az utóbbi nem szerezheti meg magának a vagyont.

Az ilyen típusú vagyonkezelés a diszkréció mellett lehetővé teszi például, hogy megelőzzék a családi vagyon szétaprózódását, ha a gyerekek közül senki sem érdeklődik az üzlet iránt. Ilyenkor a vagyonkezelő működtetheti a családi vállalkozást, amíg az unokák fel nem nőnek. Azt is elő lehet írni, hogy az örökösök csak bizonyos egyetem elvégzése esetén vehetik vissza az irányítást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.07.04 10:06

@tarTosPista: Ennel mar csak az jobb, hogy illegalis penzbol siman vehetsz allampapirt, majd lejaratkor kamatokkal egyutt siman berakhatod a bankba es a kutya nem kerdezheti meg honnan van a penz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.07.04 09:58

Miért kellene eldugni?
Simon 250 millió miatt sem baxik rá, mert nem lehet bizonyítani, hogy honnan van. Érdekes mi?
Be kell rakni a bankba, oszt van és kész.
Na jó, azért egy kinti bankba inkább hagynám mint hazaiban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html