Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szimbolikus az a homokóra, amelyet még 2004. április 30-án állítottak fel a budapesti Városliget mellet, a Hősök terétől néhány méterre. Az akkor a Miniszterelnöki Hivatal 240 millió forintos támogatásával, Medgyessy Péter egykori szocialista kormányfő által felavatott 8 méter átmérőjű óra új időszámítást ígért Magyarországnak: arra hivatott, hogy emlékeztesse az embereket, az ország csatlakozott az Európai Unióhoz. Most viszont mozdulatlanul áll. Rohad - írja a csatlakozásról szóló cikkében a HírTV.

Nemcsak a homokóra, az új időszámítás is felemásra sikeredett - vélekedett a csatorna kérdésére Horváth Csaba fővárosi szocialista képviselő, akinek a kisfiával együtt nyomta meg a csatlakozásig visszaszámláló óra gombját Medgyessy Péter még 2002-ben.

A politikus szerint a felzárkóztató források célja az lenne, hogy biztosítsa a magyarokat, ugyanolyan életminőség jár nekik, mint az osztrákoknak. De Horváth a tévének azt mondta, ettől a céltól inkább távolodtunk az elmúlt 14 évben.

"Ilyen típusú elfajulással, mint ami Magyarországon megfigyelhető volt az elmúlt években, és ami miatt rengeteg vita van most is az unió intézményei és a magyar kormány között, én hasonlóról nem tudok beszámolni" - nyilatkozta Andor László, volt uniós biztos a csatlakozásról. Ő kitért arra is, hogy az uniós támogatási rendszeren épp most készülnek változtatni: épp a magyarok és a lengyelek miatt. 2020 után a demokratikus jogállami értékek betartásához kötnék az uniós forrásokat. Ezt a tervet a mostani kormány többször is bírálta, ahogy a költéseket felügyelő Európai Ügyészséghez sem csatlakozik majd Magyarország.

Idézik Szijjártó Péter külügyminisztert is, aki arról beszélt, hogy "szerződések rendelkeznek arról, hogy Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozás után megnyitottuk a piacainkat. Ezen nyugatiak nagyon sokat kerestek, viszont az Európai Unió segít nekünk abban a forrásaival, hogy a fejlődésünk egy magasabb dinamikai fokra tudjon lépni." A tárcavezető szerint a források nem "jófejségből érkeznek Magyarországra", és nem is humanitárius segélyek.

A csatorna által levont mérleg szerint két projekt az uniós források szabálytalan felhasználásának vagy egyenesen ellopásának a szimbóluma is lett: az egyik a szocialista-liberális kormányok által elkezdett 4-es metró, valamint a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios közvilágítási projektjei is.

A fotón az Időkerék 2015-ben látható, a kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.