Hova mehet, ha az ünnepek alatt lesz beteg?

A karácsonyi ünnepek alatt, illetve az azt követő munkaszüneti napokon az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek - közölte az ÁNTSZ.
Napi.hu, 2013. december 23. hétfő, 10:33
Fotó: Napi.hu

A háziorvosi és fogorvosi, valamint a fekvőbeteg ellátásban az ügyeletet ellátó helyek a szokásos ünnepnapi rendnek megfelelően fogadják a sürgősségi ellátásra szorulókat. A közép-magyarországi régió sürgősségi, akut ügyeleti beosztásáról az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala Sürgősségi Betegellátást Koordináló Osztályának tájékoztatása ezen a címen érhető el.

A gyógyszertárak bejáratánál jól láthatóan és jól olvashatóan jelezni kell a nyitvatartási rendet, a legközelebbi folyamatosan nyitvatartó patika nevét, címét, telefonszámát, az ügyelet, illetve a készenlét kezdő és befejező időpontját. Fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát

A gyógyszertárak december 24-én a szombati nyitvatartási rend szerint működnek, de többnyire rövidített munkarendben. December 25-én és 26-án a gyógyszertárak a működési engedélyükben rögzített, munkaszüneti napra vonatkozó előírásoknak megfelelően látnak el ügyeleti, készenléti szolgálatot. December 27-én pénteken és 28-án szombaton, valamint 29-én vasárnap a szokásos rend szerint működnek azok a gyógyszertárak, amelyek hétvégi napokon egyébként is nyitva tartanak (pl. bevásárlóközpontokban). A nyitvatartási időn túl a gyógyszertári ügyeletet az országban mindenütt folyamatosan biztosítják.

Az ügyeletes gyógyszertárakról az ÁNTSZ honlapján is lehet tájékozódni. Az év minden napján, 24 órában működő Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat a munkaszüneti napokon is hívható, ha mérgezés gyanúja merül fel. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06 80 20 11 99 ingyenes, zöld számon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

HOZZÁSZÓLÁSOK