Hova menekülnek a gyerekek az állami oktatás elől?

Egyre több család a felekezeti intézményekben keres menedéket gyermekének az állami oktatás elől. A folyamatot kormányzati intézkedések is gerjesztik - írja a hvg.hu.
Napi.hu, 2016. szeptember 11. vasárnap, 10:04
Fotó: Napi.hu

A második Orbán-kormány hivatalba lépése óta közel megkétszereződött, a most szeptemberi iskolakezdésre 204 ezerre nőtt az egyházi fenntartású közoktatási intézményekben tanulók száma.

A lap szerint az önkormányzati iskolák államosítása, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működési anomáliái, majd átalakítása olyan kiszámíthatatlansági elemet vitt a rendszerbe, amellyel szemben a felekezeti oktatás maga a megtestesült nyugalom. Bár az egyházi iskolák felszereltsége, anyagi erőforrásaik sokszor még mindig elmaradnak állami társaikétól - igaz, igen nagyok a különbségek a felekezeti iskolák között is -, maga az a tény, hogy a költségvetési finanszírozásuk 2010-ben kiszámítható alapokra került, garanciát jelent a stabilabb működésre.

Az egyházi iskolák népszerűségében szerepet játszik az is, hogy terjeszkedésük nem párosult fanatikus hittérítéssel. Az aktív vallásgyakorlat a felekezeti oktatásban nem "rendszerkövetelmény".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

qaspar, 2016.09.11 13:43

Valóban ennyire fontos, hogy a gyereket, akár fiú, akár lány, egy mocsok pap, vagy apáca erőszakolja meg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html