Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden közli a KSH a februári kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó első becslését. Januárban a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,7, a naptárhatással kiigazított adat szerint 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,4 százalékkal csökkent az értékesítés, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,0 százalékkal nőtt a forgalom, az üzemanyag-fogyasztás a korábban megismerttel azonos ütemben, 4,4 százalékkal emelkedett.

Szerdán publikálja a statisztikai hivatal a februári ipari adatokra vonatkozó első becslését. Januárban az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de a munkanaphatással korrigált adat 2,2 százalékos növekedést mutatott. A termelés enyhe megtorpanása ellenére az ipari termékek értékesítése a kiigazítatlan adatok szerint sem csökkent, 0,1 százalékkal éppen meghaladta a tavaly januárit, mert az export 1,0 százalékkal nőtt, bár a belföldi eladások csökkentek, 1,3 százalékkal.

Csütörtökön adja közre a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás központi alrendszerének március végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. A központi alrendszer 2016. január-februári többlete 14,8 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 63,7 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 42,2 milliárd forintos szufficittel zártak.

Pénteken közli a KSH a márciusi inflációs adatokat. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, januárhoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok ára jelentősen, egy hónap alatt 3,7 százalékkal csökkent februárban. A piaci konszenzus szerint az előző havi 0,3-ról 0,1 százalékra mérséklődik az éves infláció márciusban, éves átlagban pedig 0,5-1 százalék körüli fogyasztói áremelkedésre számítanak.

Ugyancsak pénteken adja ki a KSH a februári külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó első becslését. Januárban az export euróban számolt értéke 1,0, az importé 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az áruforgalom aktívuma 195 millió euróval csökkent a tavaly januárihoz képest és 509 millió euró volt.