Hoz-e katasztrófát Paks 2?

A környezetvédők szerint időszerű lenne már most tisztázni, hova fognak kerülni a Paks 2 atomerőműből kikerülő radioaktív hulladékok, míg a bővítés hívei úgy gondolják, hogy két külön projektről van szó. A Duna felmelegítésének elkerülésére is csak ígéretek vannak.
Napi.hu, 2016. október 6. csütörtök, 09:10
Fotó: Napi.hu

Részletezi az Energiaklub és a Greenpeacekét kifogását a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a Világgazdaság. A lap szerint elvileg nem időszerű a létesítmény radioaktív hulladékainak elhelyezéséről beszélni, mert az erőmű és az erre szolgáló tárolók építése két külön projekt.

A működő paksi atomerőmű kis és közepes radioaktivitású hulladékai hazai tárolóba kerülnek, a különösen veszélyes, nagy radioaktívitású hulladékoknak azonban nincs helye. Külföldön épültek ilyen tárolók de a használatukról még nincsenek tapasztalatok.

A Duna vize különösen akkor melegedhet fel, amikor a két erőmű egyszerre működik majd. Paks 2. tervezői állítólag további víztartalékok sorát vonná be az erőmű céljaira és az oroszok felajánlották, hogy építenek egy csinos hűtőtornyot végszükségben.

A paksi fejlesztés 128 oldalas környezetvédelmi engedélye az Energiaklub és a Greenpeace szerint idejét múlt, míg a projekt állami biztosa úgy gondolja, hogy minden felmerülő kifogást megválaszoltak közmeghallgatásokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fizikus, 2016.10.11 11:36

Kedves hozzászólók! Akit jobban érdekel a paksi beruházás, és több információt szeretne kapni szakmailag is, annak ajánlom figyelmébe az alábbi cikket. http://atomenergiainfo.hu/tudastar/magyarorszag-zoldebb-mint-nemetorszag
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html