Kontinensünk déli részén anticiklon alakítja az időjárást: napsütéses, csapadékmentes az idő, a csúcshőmérséklet többnyire 15 fok felett alakul. Északabbra ciklonok vonulnak, ezért ott felhős az ég, sokfelé fúj erős nyugatias szél, a Balti- és az Északi-tengeren, illetve a Belorusszia-Bretagne tengely mentén pedig időjárási frontok is találhatók.

A frontok mentén van a legtöbb felhő, és több helyen az eső is esik, Skandináviában és Észak-Oroszországban havazik. Utóbbi helyeken nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, kontinensünk nagy részén viszont 6, 12 fokig melegszik fel a levegő. Péntek estig hidegfront vonul át a Kárpát-medencén, amely észak felől több fokkal hidegebb levegőt szállít térségünkbe- írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várható időjárás péntek estig:

Csütörtökön napközben a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk, majd estefelé az északi határvidék kivételével beborul az ég. Az éjszaka második felétől észak felől elkezdődik a felhőzet csökkenése, majd pénteken a napsütés mellett gomolyfelhőképződés várható felhőátvonulásokkal. Napközben csak néhol, estétől elszórtan lehet eső, zápor, a Mecsekben éjszaka havas eső is. Pénteken helyenként kialakuló hózáporokra lehet számítani, legnagyobb eséllyel északkeleten.

A délnyugati, nyugati szél az Észak-Alföldön illetve a hegyekben időnként megerősödik, majd késő délután egyre többfelé északnyugatira fordul. Pénteken napközben főleg a Dunántúlon és a középső országrészben lehetnek erős széllökések, másutt legfeljebb élénk szél várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, +3 fok között alakul, de északkeleten néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 3, 7 fok között valószínű.