Jövő hét csütörtökig 46 ezer hetedikes lány HPV elleni védelméről döntenek a szülők, szeptember 12-én jár le ugyanis az ingyenes és önkéntes HPV elleni védőoltás igénylésének határideje az iskolákban. A döntést nem könnyíti meg, hogy a magyar szülők több mint fele a Szondaphone Kft. friss, reprezentatív kutatása szerint nincs tisztában a HPV fertőzés gyakoriságával és veszélyeivel: szexuális életet élők mintegy 80 százaléka átesik HPV-fertőzésen élete során, a fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy vírushordozó, a fertőzöttek 10 százalékánál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

A felmérés szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68 százalék) a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye:

rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni. A Nemzeti immunizációs programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36 ezer kamaszlány kezdte el az oltási sorozatot, ezzel az oltható lánykorosztályban mintegy 80  százalékos lehet az átoltottság - hívja fel a figyelmet Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

A HPV oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül. A HPV elleni védőoltás már 96 ország nemzeti oltóprogramjának része, 2014 őszétől pedig Magyarországon is minden évben ingyenesen igényelhető a 12. évüket betöltött lányok számára, akik 2018 óta a piacon elérhető legszélesebb spektrumú, 9-komponensű vakcinát kaphatják.

Biztonságos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV vakcinákat azok biztonságossága szempontjából és 2017-es jelentésük szerint a HPV oltások biztonságossága kiemelkedő. Az oltóprogramban igényelhető 9-komponensű HPV vakcina megfelelő biztonságossági profilját 15 ezer páciens bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolta.

A HPV a fiúkra ugyanúgy veszélyes, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eddig nem jelezte a tendergyőztes MSD Pharma Hungarynek, hogy szállítsa le a megfelelő mennyiségű oltóanyagot, így szinte biztos, hogy a fiúk HPV-oltása az idén ősszel sem kezdődik meg - mondták iparági szereplők a Világgazdaságnak.

A gyógyszergyártó a lappal azt közölte, az érvényes közbeszerzési keret­megállapodás terhére a lányok 2019-es őszi oltására 50 ezer adag vakcinát szállítottak ki a nyár elején a Nemzeti Népegészségügyi Központ disztribútorának, a Hungaro­pharmának, de a fiúk oltására szánt vakcinákra a kormánytól még nem érkezett beszerzési igény.

A tendergyőztes 3,4 milliárd forintért 120 ezer vakcinát biztosít, valamint 2020 márciusáig opcionálisan további 160 ezer adagot a tizenkét évesek HVP elleni oltásához.

A 2018-2019-es tanévben 8710 szülő elutasította a HPV-oltást, egy évvel korábban még tízezren mondtak nemet.