Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összegzés szerint Magyarországon a makrogazdasági politika az elmúlt időszakban javult, részben annak köszönhetően, hogy az ország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.

A HSBC szakértői szerint a magyar eszközök árazása az utóbbi időben elszakadt Európa perifériális országai eszközeinek árazásától. Feltéve, hogy a mostani gazdaságpolitikai irányvonal fennmarad - a HSBC szakértői nem látnak okot arra, hogy ez ne így történjen, - ez a tendencia továbbra is érvényesül majd, bár az európai államadósságok problémáját valószínűleg a jövőben is nehezen lehet kezelni. Ha az európai gazdaságok állapota továbbra is javul, akkor a magyar eszközök "túlteljesítőek" maradnak Csehországot, Lengyelországot és Magyarország összehasonlítva.

A HSBC szerint a magyar gazdaság teljesítménye ciklikusan kapcsolódik Németország gazdaságához, a jelenlegi magyar gazdaságpolitika - köszönhetően részben az EU-elnökségnek - inkább "ortodox" marad, a magyar eszközök pedig még mindig olcsónak tekinthetők a feltörekvő piaci összehasonlításban. Ezzel szemben a kockázatok között tartják nyilván a HSBC szakértői azt, hogy Magyarország továbbra is sebezhető marad, részben a perifériális európai országokból kiinduló és újra felmerülő kockázatok miatt.

A HSBC prognózisa idén 2,5 százalékkal nő majd a magyar GDP, és az ütem jövőre 3,1 százalékra emelkedik.

A HSBC elemzése alapján a magyar export idén várhatóan 9,3 százalékkal, jövőre 9,5 százalékkal bővül, miközben a magyar import 8,4 százalékkal, illetve 8,9 százalékkal nő. A magyarországi inflációt idén 4 százalékra, míg jövőre 3,5 százalékra várja a HSBC szakértői csapata.

A HSBC elemzése szerint a GDP-hez mért államháztartási hiány idén 1 százalékos lesz, jövőre viszont 3,5 százalékot érhet el. Mindeközben a folyó fizetési mérleg deficitje nagyon szerény mértékű lesz, azt várják, hogy ez évben a folyó fizetési mérleg deficitje 0,4 százalékot, jövőre 0,7 százalékot ér el a bruttó hazai termékhez viszonyítva.