HSBC: javult a magyar makrogazdasági politika

Magyarország továbbra is vonzó befektetési célterület marad a feltörekvő piaci közép-kelet-európai államok, Magyarország, Lengyelország és Csehország között - derül ki abból az összegzésből, amelyet a brit HSBC bankcsoport makrogazdasági elemző részlege állított össze a feltörekvő piacokról.
MTI-Eco, 2011. április 20. szerda, 19:07
Fotó:

Az összegzés szerint Magyarországon a makrogazdasági politika az elmúlt időszakban javult, részben annak köszönhetően, hogy az ország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.

A HSBC szakértői szerint a magyar eszközök árazása az utóbbi időben elszakadt Európa perifériális országai eszközeinek árazásától. Feltéve, hogy a mostani gazdaságpolitikai irányvonal fennmarad - a HSBC szakértői nem látnak okot arra, hogy ez ne így történjen, - ez a tendencia továbbra is érvényesül majd, bár az európai államadósságok problémáját valószínűleg a jövőben is nehezen lehet kezelni. Ha az európai gazdaságok állapota továbbra is javul, akkor a magyar eszközök "túlteljesítőek" maradnak Csehországot, Lengyelországot és Magyarország összehasonlítva.

A HSBC szerint a magyar gazdaság teljesítménye ciklikusan kapcsolódik Németország gazdaságához, a jelenlegi magyar gazdaságpolitika - köszönhetően részben az EU-elnökségnek - inkább "ortodox" marad, a magyar eszközök pedig még mindig olcsónak tekinthetők a feltörekvő piaci összehasonlításban. Ezzel szemben a kockázatok között tartják nyilván a HSBC szakértői azt, hogy Magyarország továbbra is sebezhető marad, részben a perifériális európai országokból kiinduló és újra felmerülő kockázatok miatt.

A HSBC prognózisa idén 2,5 százalékkal nő majd a magyar GDP, és az ütem jövőre 3,1 százalékra emelkedik.

A HSBC elemzése alapján a magyar export idén várhatóan 9,3 százalékkal, jövőre 9,5 százalékkal bővül, miközben a magyar import 8,4 százalékkal, illetve 8,9 százalékkal nő. A magyarországi inflációt idén 4 százalékra, míg jövőre 3,5 százalékra várja a HSBC szakértői csapata.

A HSBC elemzése szerint a GDP-hez mért államháztartási hiány idén 1 százalékos lesz, jövőre viszont 3,5 százalékot érhet el. Mindeközben a folyó fizetési mérleg deficitje nagyon szerény mértékű lesz, azt várják, hogy ez évben a folyó fizetési mérleg deficitje 0,4 százalékot, jövőre 0,7 százalékot ér el a bruttó hazai termékhez viszonyítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.04.21 11:30

@levai jozsef:
Már decemberben megirtam, hogy vagy mi fogunk örülni vagy a hitelminősítők... A történet lényege, hogy a választások elött a Matolcsy meghirdetett egy 7-8% os hiányt vizionáló merha laza a belföldi piacot élénkítő gazdaságpolitikát.. Errea az imf az eu és a közgazdásztársadalom nekiesett és mutogattak a görögökre meg hogy borzasztó lesz (teljes joggal egyébként ).

Sajnos Matolcsy Úr mindezt el is hitte viszont átesett a ló másik oldalára viszont elötte még meglépték a választási ciklusban igért adókönnyitést. Így aztán az ezer milliárdos hiányok megszüntetésére hozták a brutális rendeleteiket ( válságadók, magánnyugdijpénztár) ami mostanság már emberéleteket veszélyeztet ( gyógyszerkassza ) ... az eredménye a dögerős forint, a taps az elemzők részéról... viszont magas munkanélküliség ( lenne, de betiltják ezt is .. 3 hónap segély aztán szevasz)...

Szóval ha nem vagy érintett akkor nyugodtan tapsolhatsz nekik, de kivánom hogy ne érintsenek ezek a dolgok !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.04.21 02:55

mar a kulfoldiek is dicserik a magyar gazdasagpolitikat.ez mar valami.udito dolog egy ertelmes elemzest elolvasni a sok der standard-os liberalis rettego cikkek utan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html