Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ leggazdagabb ötszáz embere összesen több mint 5 ezer milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik a Bloomberg milliárdos listája (Bloomberg Billionaire Index) szerint.

Magyarország 35-ször

A listán szereplők vagyona 4 és 120 milliárd dollár között mozog. Az ötszázas listára tehát minimum 4 milliárd dollárral lehet felkerülni, az egy gazdaságra jutó átlagos vagyon pedig több mint 10 milliárd dollár.

Az ötszázaknak egészen pontosan 5221 milliárd dollárja van, ami önmagában is elképesztően nagy összeg. Másképp: 1,32 billiárdot vagy 1 326 180 milliárdot vagy 1 326 179 720 000 000 forintot jelent. Ebbe az összegben a magyar gazdaság teljes éves teljesítménye 35-ször fér bele.

A milliárdosok listáját az amozonos Jeff Bezos vezeti, aki nemrég vette át az első helyet a sokáig listavezető microsoftos Bill Gatestől. Bezos 120 milliárd dollárnál tart, Gates pedig 90 milliárddal a második.

Utánuk jön Warren Buffet üzletember több mint 84 milliárd dollárral. A Facebookot alapító Mark Zuckerberg a hetedik helyen áll több mint 62 milliárd dollárral. A tízben ott van többek között a Google-t alapító Sergei Brin és Larry Page, mindkettőjük vagyona meghaladja az 50 milliárd dollárt.

20 milliárd plusz, 10 milliárd mínusz

Ha csak az idei évet nézzük, akkor szintén Jeff Bezos érte el a legjobb eredményt a bloomberges adatok szerint, ugyanis több mint 20 milliárd dollárral gyarapította a vagyonát január óta. Igaz, március utolsó hetében kénytelen volt veszteséget elkönyvelni, miután Donald Trump amerikai elnök nekiment az Amazonnak. Az amerikai elnök ugyanis nagyon meg szeretné adóztatni a céget, ennek eredményeként az Amazon 33 milliárd dollárt veszített az értékéből.

Az év eddigi vesztese pedig Zuckerberg, aki 10 milliárdot veszített a január eleji szintjéhez képest. Zuckerberg esetében a Facebookot is érintő adatmanipulációs botrány a felelős a veszteségért. (Erről itt, itt és itt olvashat részletesen.)

Képünk forrása: Shutterstock.