Forintban számolva áprilisban az olajár 28 ezer forint volt, most 21 ezer, ami több mint 20 százalékos csökkenés, és hasonló tendencia érvényesül a benzinárban is - mondta Suppan Gergely. A TakarékBank senior elemzője hozzátette, hogy az üzemanyagárak a magyar fogyasztói kosárban 8,5 százalékos súllyal szerepelnek, így egy 20 százalékos áresés akár 1,5 százalékponttal is mérsékelheti az inflációt. Májusban már 5,3 százalékra lassult a 12 havi infláció, a mutató júniusban tovább eshet - jelezte az elemző.

A TakarékBank prognózisa szerint jövőre az infláció 3,7 százalék lesz, ami egy kissé magasabb az MNB most kiadott 3,5 százalékos mutatójánál, de Suppan Gergely úgy látja, hogy tartós olajárcsökkenés illetve a forint erősödése esetén a jövő év végére 3 százalék körül alakulhat az infláció.

A CIB Bank erre az évre 5,6 százalékos inflációt vár, de az olaj és benzinárak esése nyomán "benne van az MNB által várt 5,3 százalék is" - közölte Jobbágy Sándor. A CIB Bank elemzője szerint jövőre 3,7 százalékos fogyasztói árdrágulás számítható, a mutató megegyezik a 2013 decemberre várt adattal. Mindkét elemző kamatcsökkenést vár 2012 hátralévő részében, decemberre a CIB 6,5 százalékos, a TakarékBank 6,5-6,75 százalékos kamattal kalkulál.

Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere szerint az év elejéhez képest javuló inflációs kilátások, az egyre gyengébb gazdasági növekedés, az IMF-tárgyalások várható megkezdése és a feltörekvő piaci országokat általánosságban jellemző alacsony kamatszint egyre több monetáris tanácstagot terel majd a kamatcsökkentést szorgalmazók táborába. Az elemző úgy véli, hogy az eurózóna kilátásaival kapcsolatos bizonytalanság, illetve az IMF-tárgyalásokon várható feszültségek továbbra is rendkívül óvatos monetáris politikát indokolnak, ami azonban nem zárja ki a monetáris kondíciók enyhítését.

Mi lesz a GDP-vel?

Az MNB jelentősen módosította idei GDP prognózisát, hiszen a márciusi 0,1 százalékos növekedést, most 0,8 százalékos visszaesésre változtatta. Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint ezzel a prognózissal az MNB a piaci konszenzust "lőtte be", mivel a Reuters konszenzus 2012-re 0,8 százalékos GDP csökkenést mutat. A CIB erre az évre 0,5 százalékos GDP csökkenést vár - tette hozzá.

A TakarékBank idei GDP előrejelzése is jobb mint a jegybanké, Suppan Gergely a 0,3 százalékos visszaesést azzal magyarázza, hogy anyabankjuk a konszenzusnál gyorsabb gazdasági növekedést vár Németországban, a piac 0,6-0,8 százalékot, míg a DZ Bank 1,4 százalékot. Kétségtelen, hogy a 0,3 százalékos GDP csökkenés lefelé mutató kockázatot takar - jelezte Suppan Gergely.

Az MNB jövő évi 0,8 százalékos GDP prognózisa - amely márciusban még 1,5 százalék volt - elmarad a jelenlegi piaci konszenzustól, amely 1,0-1,1 százalék - kommentálta az adatot Jobbágy Sándor. A CIB Bank elemzője kissé optimistább, 1,3 százalékos növekedést vár jövőre.

A TakarékBank is az MNB-nél gyorsabb, 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ra - mutatott rá Suppan Gergely. Az elemző emlékeztetett arra, hogy beindul az Audi új kapacitása, és a bázishatás is javíthatja a jövő évi GDP-t, hiszen az idei első negyedévi mínusz 0,7 százalékot "nem lesz nehéz felülmúlni".