Athén hitelezőinek "valószínűleg" a tervezettnél nagyobb adósságot kell elengedniük - ismerte el a párizsi tárca a G20-ak pénzügyminiszteri értekezlete előtt. Francia források azt is elárulták, hogy az európai vezetők már egy ideje dolgoznak a kérdésen. A francia pénzügyminisztérium szerint "valószínűleg magasabb lesz" 21 százaléknál a leírás, amit a júliusi egyezség szerint a magánhitelezők görög kötvényeik esetében vállalhatnak önkéntes alapon. A tárgyalások jelenleg 50 százalékos leírás körül folynak - mondta névtelenül egy európai forrás, hozzátéve, hogy ez a szint a maximum, és lehet, hogy ennél valamivel alacsonyabb lesz a végső szám.

A kérdésről feltehetően a jövő vasárnap, október 23-án rendezendő állam- és kormányfői EU-találkozón döntenek az európai vezetők a válság elleni hatékonyabb küzdelem érdekében hozandó egész intézkedéscsomag részeként.

Elsőként egyébként Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport vezetője szólta el magát hétfőn az osztrák televízióban, amikor azt válaszolta egy kérdésre, hogy a sajtóértesülésekben szereplő 50-60 százalékos aránynál még nagyobb adósság-elengedést is mérlegelnek. Francia hírmagyarázók szerint ez arra utal, hogy az eurózóna tagországai "a rendezett államcsőd" kérdéséről is komolyan tárgyalnak.