Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miért nem automatikus a gyes folyósítása a gyed után - ezt a kérdést tette fel Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő az emberminisztériumnak.

Magyarország családtámogatási rendszerében megkülönböztetjük az alanyi jogon járó és a társadalombiztosítási alapon járó ellátásokat - írja válaszában Rétvári Bence államtitkár. Alanyi jogon jár:

  • a családi pótlék,
  • a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes),
  • a gyermeknevelési támogatás (gyet)
  • és az anyasági támogatás.

A tb keretein belül az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások közé tartozik a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed). A gyes és a gyed igénylésére, elbírálására különböző szabályok vonatkoznak.

A gyed iránti kérelmet a foglalkoztatóhoz kell benyújtani, amely kérelmet a társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhely bírálja el, és az folyósítja az ellátást. Egyéb esetben a kérelmet az egészségbiztosítási feladatkörben eljáró járási hivatal bírálja el és végzi a folyósítást a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága.

A gyes iránti kérelmet a fővárosi és megyei kormányhivatal családtámogatási feladatkörében eljáró járási hivatala bírálja el.

Ezen túl a két ellátás jogosultja nem feltétlenül ugyanaz a személy tekintettel arra, hogy az ellátásokat bármelyik szülő igénybe veheti, és nem biztos, hogy ugyanaz a szülő kívánja igénybe venni a gyed lejártát követően a gyest is. Továbbá a gyest a szülőkön kívül még a nagyszülő is igényelheti.

A családtámogatási ellátást visszamenőleg, legfeljebb a kérelem benyújtásának napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultság már ettől az időponttól kezdve fennállt.

A gyed megszűnéséről az eljáró hatóság egyszerűsített határozattal értesíti az ügyfeleket. Amennyiben a gyedben részesült személy e határozatból tudomást szerez a gyed lejártáról, illetőleg amikor észleli, hogy a lejárat miatt az ellátás összege nem került folyósításra, a gyes-t igényelni kívánó személynek még mindig elegendő idő áll rendelkezésére a kérelem olyan időben való benyújtásához, hogy a két ellátás folyósítása között ne maradjon ellátás nélküli időszak.

A kép forrása: Shutterstock.