Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tanács a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatait vitatta meg a versenyképesség erősítésére és a magyarországi idegennyelv-tanulás hatékonyságának javításával is foglalkoztak. A tanács még két javaslatot tárgyal meg - az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a jegybank javaslatait -, és a három dokumentum alapján állítja össze július 10-e után saját javaslatcsomagját, amelyet a kormánynak nyújt be - közölte Varga Mihály.

Idén augusztus végén Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a munkanélküliséggel leginkább sújtott két megyében programot indítanak, hogy az inaktívak, a közfoglalkoztatásban lévők foglalkoztatását, a munkaerőpiacra való újbóli belépését elősegítsék - jelentette be a miniszter.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: javaslataikat Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére készítették el a kamara szakértői, mintegy 1600 vállalkozást kérdeztek meg, és a programba beépítették a területi kamarák észrevételeit is. A fenntartható növekedéshez elengedhetetlen az átgondolt és fegyelmezett gazdaságpolitika, a gazdasági alrendszerek megfelelő működése, a hatékony állam kiépítése, a költségvetési fegyelem fenntartása, a csökkenő adóék, a termelékenység javulása, a szakképzett munkaerő, valamint a folyamatos alkalmazkodás a változó világgazdasághoz.

A cafeteriára vonatkozó kérdésekre válaszolva Parragh László közölte: mostani bizonyos tekintetben bonyolult rendszer, tíz egynéhány elemet tartalmaz, azt mindenképpen egyszerűsíteni kell. Ráadásul a cafeteria jelenlegi rendszere kettős pénzrendszert jelent, amely káros egy gazdaságban. Gondnak nevezte azt is, hogy az állami és magánszférában eltérnek a cafeteria keretösszegei, valamint a kisebb cégek jó része nem alkalmazza ezt a juttatást, így versenyhátrányba kerülnek. (Szakszervezet: csökkenhetnek a nettó bérek - ezt a cikket olvasta?)

Varga Mihály szerint két szempontot tartott szem előtt a kormány: a ne csökkenjen a munkavállalóknak adható kedvezmény keretösszege és ne növekedjen a munkáltató terhe. A javaslatokról a szociális partnerekkel egyeztetni fognak. A kormány azt szeretné, ha a cafeteriára vonatkozó változtatásoknál a Szép-kártyához kötődő szolgáltatásokra fókuszálnának a jövőben - közölte Varga az MTI szerint.

A kép forrása: Pixabay.