Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárca szerint rutineljárásról van szó, hogy az NKFI Alapból finanszírozott pályázatoknál visszatartanak közel 11 milliárd forintnyi támogatást. Mint írják, kötelezettségvállalásra csak a miniszterrel történt előzetes egyeztetés alapján kerülhet sor - írta egy menesztése előtti levélben Pálinkás József, a szervezet eddigi vezetője a 24.hu szerint.

A halasztás miatt egyelőre nem tudhatják meg az érintett kutatók, hogy részesülnek-e a program részeként kiosztható 10,9 milliárd forintból. Erről ugyanis a dokumentum alapján Palkovics dönt. A lépés beleillik az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrehozása utáni folyamatokba: korábban nagy port kavart, hogy a költségvetési törvény tervezetéből kiolvashatóan a Palkovics-tárca finanszírozná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit.

Azóta sokan tiltakoztak a tervezett átalakítások ellen, mások mellett Lovász László MTA-elnök is, ám nem úgy fest, mintha a kormány lassítana - írja a portál.

A mostani pályázatok felfüggesztése kapcsán a 24.hu megkereste a minisztériumot, de csak annyit válaszoltak, hogy NKFIH vezetőjének személye megváltozik, a hasonló átmeneti időszakokban megszokott gyakorlat, hogy a felügyeletet ellátó türelmet kér az intézménytől.

A kép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi.