Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két hete szivárgott ki, hogy az élelmiszerbotrányra hivatkozva újabb, a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok vegzálására kitalált javaslatcsomagot nyújtott be a kormánynak Lázár János és Varga Mihály. A tételek között szerepel például, hogy maximalizálnák a hirdetési keretüket, valamint reklámnak minősítenék a láncok által üzemeltetett ingyenes buszjáratokat. Sőt, külön tételeket szabnának ki a parkolókra és fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre.

Noha az Index kedden arról írt, hogy finomítás nélkül, teljes egészében ezt a javaslatot mutatta be a kormány a kereskedők érdek-képviseleti szervezeteinek, a Magyar Idők pénteken arról adott hírt, hogy a kormány nem támogatja új adónemek bevezetését. A lap információi szerint még kikerülhetnek a pluszkiadásokat előrevetítő javaslatok a végleges törvényből.

A vállalkozások versenyképességének javítását célzó, adócsökkentésekre épülő gazdaságpolitikával nem egyeztethetők össze az olyan elképzelések, melyek új központi terheket rónának a vállalkozásokra - írja a magyar Idők kormányközeli forrásokra hivatkozva.

Tehát elképzelhető, hogy a napi fogyasztási cikket kínáló áruházláncoknak a jövőben sem kell a parkolóhelyek után számított környezetterhelési díjat fizetniük, illetve az adóval kiváltható kötelező minimumlétszámot sem írják elő, ahogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekért fizetendő felügyeleti díj bevezetése is elmaradhat.

A kormány javaslatát több érdekvédelmi szervezet is élesen bírálta. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint olyan intézkedéscsomagot készítettek elő a kormány részére, mely fékezi a kereskedelem egészének - így a kisvállalkozásoknak is - a további fejlődését.