A Momentum Mozgalom március végén fordult a Budapest 12. számú körzet választási bizottságához Orbán Viktor plakátjai miatt, amiken a bal oldalt sötétkék keretezett mezőben a "Nekünk Magyarország az első" feliratot lehetett olvasni. A Momentum azért tett panaszt, mert szerinte a plakátról nem állapítható meg egyértelműen, hogy az a Fidesz támogatására buzdítanak-e vagy a kormányzati kommunikáció része - írja az esetről beszámoló 444.

A panaszt azért tették a Nemzeti Választási Bizottságnál, mert a plakátokon ugyan szerepel, hogy a kiadó a Fidesz, de a plakát megvalósítása és külleme nagyon hasonlít a kormány közterületi hirdetéseire. Valamint azt is kifogásolták, hogy annyira apró betűkkel van feltüntetve, hogy a kormánypárt a megrendelő, hogy az megtéveszti a választókat.

A Momentum emellett azzal érvelt, hogy mivel Orbán Viktor Magyarország Miniszterelnöke, másrészt a Fidesz vezető politikusa is, amikor választási kampány időszakában valamely óriásplakáton feltűnik, a választópolgároknak egyértelműen gyorsan és kétségek nélkül tudnia kell, hogy milyen minőségében van jelen. De erre a pinduri felirat nem alkalmas.

A Nemzeti Választási Bizottság először elutasította a Momentum panaszát, a benyújtott bizonyíték alapján egyértelműen nem megítélhető", hogy leolvasható-e a plakátról, ki a kiadó. A testület abban sem látott problémát, hogy Orbán Viktor plakátjai nagyon hasonlítanak a kormány plakátjaira, mert szerinte "kizárható az, hogy a plakát bármilyen kormányzati intézkedésre vonatkozó tartalmat fogalmazna meg vagy ilyet sugallna. A feltüntetett szlogen egyszerű értékítélet, a jelölt karakteréről igyekszik a választópolgárban pozitív képet kialakítani" - írja a 444.

A Kúria viszont megállapította, hogy a Momentumnak igaza van. De érdekes módon azt csak egy darab plakát esetében vizsgálták, ez pedig a csatolt bizonyíték, amely az M3-as autópálya bevezető szakaszán lefényképezett példány. "A plakátok megközelíthetőségük, ráláthatóságuk és olvashatóságuk eltérő volta miatt általánosítható megítélés nem adható, erre a kérelmező sem szolgált bizonyítékkal" - fogalmaztak indoklásukban, hogy miért nem szabnak ki semmilyen bírságot.

Az ügy érdekessége, hogy az egymásra hasonlító plakátok tényleg problémát jelentenek: a kormány ugyanis nem plakátolhat a választási kampányban egyik jelölt mellett sem. Viszont az elmúlt években annyira domináns szereplő lett a hirdetési piacon, hogy a hasonló küllem sokat számíthat.

Illusztráció, hogy milyen plakátokat kifogásolt a Momentum:

A nyitókép illusztráció, forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.