Kapkodás folytatódik a kormány gazdaságpolitikájában most üt vissza az, hogy az Országos Érdekegyezető Tanácsot a korábbi formájában megszüntették, illetve az, hogy láthatóan ezt a javaslatcsomagot sem gondoltál végig - mondta a Napi megkeresésre Józsa István. Az MSZP gazdaságpolitikusa láthatóan a kormány költségvetési és adójavaslataihoz nem készültek el a háttérszámítások - az viszont szinte bizonyos, hogy a minimálbér emelése pont a hazai kis- és közepes vállalkozásokat fogja hátrányosan érinteni. Ugyanakkor, a politikus szerint, azt sejteni lehet, hogy az adójóváírás kivezetésével párhuzamosan a kormány a minimálbér jelentősebb emelését szorgalmazza.

Ahogy nem tartottuk korábban jónak egykulcsos szja-rendszer bevezetését sem - hisz annak nem voltak adottak a költségvetési feltételei -, úgy a mostani kompenzációs rendszer bevezetése sem a szerencsés - tette hozzá. A Fidesz retorikájában ugyan üldözi a kétkulcsos adórendszert, ennek ellenére ennek újbóli bevezetésére tesz javaslatot, ám láthatóan olyan formában, amely a bérből és fizetésből élők jelentős részét hozza hátrányos helyzetbe - mondta Józsa.

LMP: Orbán Mekk Elek emlőjén nevelkedett

Orbán Viktor bevallotta, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer megbukott, bár a látszat fönntartása érdekében látszólag marad a kétkulcsos rendszernél egy jóval bonyolultabb adóadminisztrációra kell számítani - mondta Vágó Gábor. Az LMP gazdaságpolitikusa szerint ezzel a döntéssel a kormány lemondott munkahelyteremtés politikájáról.

A politikus szerint a kormány "Mekk Elek politikája" többszörösen megbosszulja magát, hisz a kabinet minimálbéremelés bejelentésével és adókompenzációval az egy héttel korábbi bejelentést próbálja reparálni, kérdés csak az, hogy a következő héten milyen újabb bejelentést tesz a kabinet, mintegy kompenzálva a mostani bejelentést. Vágó szerint Orbánnak arra is figyelemmel kellene lennie, hogy Mekk Eleket a mese végén mindig elkergették.

Az LMP politikusa szerint várhatóan nem lesz egyszerű sem az adózók, sem az adóhatóság számára a kompenzáció igénylése, így az év végén nem söralátétnyi adóbevallásra lesz szükség, hanem egy raklapnyi méretűre. A politikus szerint a minimálbér emeléséről egyeztetéseket kellene folytatni az érdekegyeztető tanácsban - ám mint ismert ezt a fórumot a kormány felszámolta.

Jobbik szerint jön a szürkefoglalkoztatás

Jobbik számára átmenetileg sem elfogadható a kormány által tervezett kompenzációs rendszer a személyi jövedelemadó rendszerén belül - jelentette ki Bertha Szilvia szerdai sajtótájékoztatóján. Bertha szerint ezzel a lépéssel a kormány azt éri el, hogy több a lesz a részmunkaidős foglalkoztatás, vagy az új Munka törvénykönyvének megfelelően ugyanazon bérért hosszabb ideig foglalkoztatják majd a munkavállalókat a munkaadók, ez pedig a munkaerőpiac szűküléséhez, valamint a fogyasztás és a bevételek csökkenéséhez vezet majd.

Minderről azután beszélt, hogy a Jobbik egyeztetést folytatott a szakszervezeti konföderációkkal. A hat konföderációból öt elnöki, vagy alelnöki szinten képviseltette magát a Liga Szakszervezetek azonban elhatárolódott a meghívástól. Az egyeztetéssel kapcsolatban Bertha Szilvia elmondta: támogatják a szakszervezeteket a háromoldalú egyeztetések visszaállításában, valamint abban is egyetértettek, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetésével mindenképpen csökkennek a bérek és jövedelmek, illetve túl rövid az átállási idő és a januári bevezetés "káoszhoz és törvénytelenségekhez" vezet majd.