Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MÁK munkatársai eddig is foglalkoztak európai uniós társfinanszírozású operatív programok kifizetéseivel, ezért számukra nem jelent problémát a vidékfejlesztési források kifizetése sem. Az MVH kollégái pedig - mostani munkavégzésük helyén - továbbra is folytatni fogják a kifizetési feladatokat.

A közlemény szerint az MVH átszervezése a meghatározott ütemterv szerint, az illetékes tárcák és az EB folyamatos aktív együttműködésével halad. A következő időszakban 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás segíti a magyar gazdálkodókat.

A Bizottság az uniós és Közös Agrárpolitika jogszabályrendszere szerint vizsgálja az akkreditációt és annak érvényességét. Az államkincstár feltételes akkreditációja az MVH átalakításával párhuzamosan zajlik. Az uniós szabályok értelmében már a feltételes akkreditáció is elegendő a kifizetéshez, így a gazdálkodók időben megkapják a támogatásokat. A teljes akkreditáció a jövő év folyamán megtörténik - írták.

A program végrehajtási, kifizető ügynökségi feladatok ellátásának intézményrendszere - bizonyos alapszabályok betartásával - teljes mértékben tagállami hatáskör, amit az EB is megerősített. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az MVH sikeres átalakítása érdekében Brüsszel minden segítséget megad.

A közlemény szerint a Vidékfejlesztési Program jóváhagyását követő első évben 35 pályázati felhívás jelent meg, 900 milliárd forint értékben, - ami a napokban 940 milliárdra emelkedett - vagyis a források több mint 70 százalékát kiírták.

A Miniszterelnökség közleményében felidézték, hogy ezzel szemben a szocialista kormányzás alatt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program elfogadása után ez csupán 500 milliárd forint volt.

A tárca az Európai Unió egyre bonyolultabbá váló Közös Agrárpolitikájában is a mikro-, kis- és középvállalkozások érdekeit szem előtt tartva működteti a Vidékfejlesztési Programot - tették hozzá.

A Miniszterelnökség felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a támogatási kérelmek értékelése megfelelően halad, az MVH átszervezésénél pedig nem kell a kifizetések felfüggesztésétől tartani. A Miniszterelnökség egyértelmű célja az, hogy az átszervezésnek köszönhetően a gazdálkodók egyszerűbben, átláthatóbban és időben juthassanak hozzá az őket megillető támogatásokhoz.