A várakozásokkal összhangban alakult áprilisban az infláció. A rövidtávú ingadozásokat (beleértve az üzemanyagárak ingadozását is) kiszűrő maginflációs mutató 1,9 százalék volt áprilisban, ami azt jelzi, hogy lassan, de folytatódott az infláció gyorsulása - kommentált a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Egészen addig, amíg az eurózónában lanyha marad az inflációs környezet, addig az importált infláció mértéke is elenyésző maradhat, ami késlelteti a magyar inflációs folyamatok felfutását is. Várhatóan májusban tovább lassulhat a tempó, azonban júniust követően újra gyorsulásnak indulhat a pénzromlás.

Rövid távon az ingadozásokat továbbra is az üzemanyagárak változása magyarázhatja , míg a mögöttes tendenciát megragadó maginflációs mutató fokozatosan gyorsulhat a következő hónapokban. Így 2017-ben átlagosan 2,5 százalék lehet az infláció üteme, ami látványos gyorsulás a 2016-ban mért 0,4 százalékhoz képest. Jövőre még magasabb fokozatba kapcsolhat az infláció és tartósan átszelheti az MNB 3 százalékos inflációs célját és éves átlagban 3,5 százalék lehet. Az MNB várhatóan 2018 végéig nem változtat a jelenlegi alapkamaton.- véli az elemző.

Az éves bázisú inflációt növelte az élelmiszerek, szeszes italok és dohányáruk termékkörének átlagosnál nagyobb áremelkedése. Folytatódott a szolgáltatások drágulása is, azonban az éves szintű áremelkedésük változatlanul kisebb volt a teljes árindex emelkedésénél. A szolgáltatások árának emelkedését némileg visszafoghatta a telefon- és internet előfizetéseket érintő árcsökkenés, azonban összességében így is növekedni látszik az áremelkedésük üteme - fogalmazott Virovácz Pter, az ING Bank Zrt. szakértője.

Várakozásai szerint a következő hónapban a bázishatások által akár tovább is csökkenhet az árszínvonal éves alapú emelkedése, amelynek következtében a fokozatosan emelkedő maginfláció akár meg is haladhatja azt.

Az idei év elején számos ellentétes hatás befolyásolta az infláció alakulását. Egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás) lefelé, míg bázishatások, az üzemanyagárak, és a növekvő belső kereslet, a bérköltségek növekedése, valamint a madárinfluenza miatt szűkülő (vízi)szárnyas-kínálat felfelé húzhatják az inflációt, a bérköltségek növekedését azonban a bérterhek csökkentése némileg ellensúlyozza - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Az üzemanyagárak tavaly április-májusi drágulásának bázishatása, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése miatt a következő hónapokban az infláció visszatérhet 2 százalék közelébe, majd augusztusban 2,7 százalékra emelkedhet, decemberben pedig 2 százalék alá süllyedhet. Így idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számít

Azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, 2018 elején pedig az ütem már megközelítheti, a második negyedévétől pedig el is érheti a 3 százalékos inflációs célt. Emiatt rövid távon az MNB kommunikációjából kikerülhet, hogy az MNB monetáris tanácsa kész további nem-konvencionális eszközök használatára, azonban még nem számít Suppan a kondíciók szigorítására.

Miközben a fő inflációs mutató jelentősen csökkent márciushoz képest, az inflációs alapfolyamatokat jobban tükröző - a hatósági árakat, valamint a változékony energia- és feldolgozatlan élelmiszerárakat nem tartalmazó - maginfláció gyorsult. Ez azt mutatja, hogy a növekvő bérek és a lakosság fogyasztása lassan felfelé hajtja az inflációt. A maginfláció jelenlegi mértéke nem jelent problémát. Ugyanakkor az inflációnak van egy olyan veszélyes tulajdonsága, hogy hirtelen meg tud lódulni, ez pedig kockázatot jelenthet 1-2 éves időtávon - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

A szakember szerint a jelenlegi kilátások alapján az éves átlagos infláció 2,6 százalékos lehet, feltéve, hogy nem lesz az idén évközi áfacsökkentés és az olaj ára a jelenlegi 50 dollár körüli szinten marad. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2017 végére, 2018 elejére a 3 százalékos jegybanki inflációs cél közelébe kerülhet az infláció.

A 3 százalékos inflációs tartós átlépése idén továbbra sem valószínű, de újabb tartós inflációcsökkenési trend sem várható - állapította meg Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. elemzője. A béremelkedések és részben ehhez kapcsolódóan a belső kereslet, illetve fogyasztás erősödése növekvő mértékben járulhat hozzá az inflációhoz és az olajárak várható enyhe emelkedő trendje is ezt az irányt támogathatja. Nem-konvencionális intézkedések, illetve a monetáris politikai eszköztár változása ebben az évben is napirendre kerülhetnek.