Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnöke azt mondta, csalás helyett szerinte inkább tudatlanságról volt szó sok helyen, de az számára is érthetetlen, hogy miért adtak több helyen a nemzetiségi listás szavazólapok mellé pártlistásat is.

Pálffy az átjelentkezett szavazók hosszú, éjszakába nyúló sorairól azt mondta, tudták, hogy sokan lesznek a Bocskai úton, de az utolsó pillanatban már nem tudtak mit csinálni, ugyanis a szavazatszámláló bizottságokat a választás előtti 20. napig kell megválasztani. Este 7 órakor felajánlotta a helyi jegyzőnek, hogy a XIII. kerületből átküldenek bizottsági tagokat, de azt a választ kapta, hogy a jegyző már saját maga akarja megoldani a kialakult helyzetet. Minden kerületben a helyi választási iroda felelős az ottani választásért, ő legfeljebb csak tanácsot adhatott - számolt be a hvg.hu.

Az NVI elnöke azt is elmondta, hogy már tavaly felhívta a helyi választási irodák figyelmét arra, hogy az átjelentkezettek miatt nagyobb termet foglaljanak el, legyen több szavazatszámláló bizottsági tag és jegyzőkönyvvezető. A VII. kerületben (Eötvös utca) nem jelentkeztek át olyan sokan, ezért azt nem tudni, hogy ott mi volt a probléma.

Pálffy már a 2014-es választás után tett egy javaslatot a parlament törvényalkotási bizottságának arról, hogy hogyan lehetne ezt megoldani, erről volt ötpárti egyeztetés is, de végül nem volt meg hozzá a kétharmad, hogy változtassanak a rendszeren. Most is javaslatot fog tenni, többek között azt fogja javasolni, hogy korábban zárják le az átjelentkezéseket, mert akkor még többet lehetne tenni a sorok elkerüléséért.

Az NVI honlapjának összeomlásáról Pálffy azt mondta: nem az informatika, vagy a nemzeti választási rendszer omlott össze, csak a honlap. Elmondása szerint januárban állítottak be egy új honlapot, de számoltak azzal, hogy gond lehet, ezért volt egy másik, korábbi verziója is a honlapnak, amelyet végül be kellett üzemelniük a választás napján. Ezzel kapcsolatban a vizsgálatot elrendeltem, körülbelül két héten belül tudok erről számot adni. A honlap összeomlását egy külső, független cég vizsgálja ki - tette hozzá Pálffy.

Részben elmarasztalták a választási irodát

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi határozata szerint az NVI megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy a választások hivatalos oldalán jelenleg nem elérhetők az NVB-nek a 2018-as választásának eljárásában 2018. április 8-a előtt hozott határozatai. A bizottság a hvg.hu híre szerint felhívta az irodát, hogy gondoskodjon e határozatok közzétételéről a választások hivatalos oldalán.