A Magyar Tudományos Akadémia elnöke megnyitóbeszédében a víz jelentőségéről, meghatározó szerepéről szólt. Pálinkás József úgy fogalmazott: a kétnapos konferencia "a tudomány üzeneteivel biztosítja, hogy ismeretünk a vízről árnyalt, hiteles és felelősségvállalásra szólító legyen":

"Ideje a víz egyetemességét tudományos következetességgel és felelős emberséggel megismerni, a vízzel kapcsolatos kérdéseket a közgonolkodás részévé tenni. Ideje jobban érteni és ideje még jobban becsülni a vizek életét" - fejtette ki.

Áder János köztársasági elnök megnyitójában azt mondta: a tudományos evidenciák lassan válnak politikai feladatokká, és arra kérte a kutatókat, hogy szövetségesekként küzdjenek vele a víz és a vízgazdálkodás jelentőségének megismertetéséért.

A víz egyszerre jelent ellátási kérdést, gazdasági és ipari problémát, egészségügyi, szociális, környezetvédelmi és ma már nemzetbiztonsági kérdést is - emelte ki az államfő.

Októberben rendezik meg a Budapesti Víz Világtalálkozót, amelyen Baranyai Gábor, az előkészítésért felelős miniszteri biztos reményei szerint újabb stratégiai célokat, terveket fogadnak el a résztvevő országok. 2013-ban új világképre van szükség, amelynek kialakításában elsősorban az ENSZ próbál magának szerepet találni. Mint hozzátette, olyan átfogó vízióra van szükség, amely egyesíti az elmúlt húsz év környezetvédelmi elkötelezettségeit és olyan fenntartható fejlődési célokra fókuszál, amelyek számszerűsíthetőek és számon is kérhetőek - tette hozzá.

Somlyódi László, a világtalálkozó tudományos fórumának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül magas a vizek kihasználtsága, ennek ellenére ma a Földön egymilliárd ember nem részesül biztonságos ivóvízellátásban.

Kijelentette: a fenntarthatóság kérdése nem divat, nincsen választási lehetőség. Úgy vélte, a fenntartható fejlődés a vízgazdálkodásban olyan rendszert jelent, amely teljes mértékben kielégíti a társadalom igényeit, miközben megőrzi a víz ökológiai és környezeti integritását.

Az őszi "Rio+20 Fenntartható fejlődés" elnevezésű tanácskozáson a világ vezetői az 1992-es riói Környezet és Fejlődés Világkonferencia óta a fenntarthatóság területén történt változásokat, terveket vitatják meg.