A magyarországi turisztikai régiók közül egyedül Budapest-Közép-Dunavidéken csökkent a külföldi vendégek száma tavalyhoz képest. A portál a KSH beszámolója alapján azt írja, hogy idén júliusban "a vizes vb ellenére (vagy talán éppen azért) kevesebb turista szállt meg a fővárosban".

A visszaesés érdemben csak Budapestet érintette - ahogy arról a Napi.hu is beszámolt -, mert összességében több külföldi érkezett Magyarországra. A belföldi vendégek száma 1,6 százalékkal, 853 ezerre nőtt tavaly júliushoz képest, az általuk eltöltött éjszakák száma 2 millió 416 ezer volt. A turisztikai régiók közül a Balatonnál, a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon kismértékben csökkent a vendégéjszakák száma.

A szállodai szobák bruttó átlagára 18,7 százalékkal, Budapesten 37 százalékkal emelkedett, a külföldi vendégek átlagosan 29,4, a belföldiek 7,6 százalékkal nagyobb szállásdíjat fizettek, mint tavaly júliusban. Utóbbit Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője történelmi sikerként értékelte az MTI-nek.