A VOSZ azt követően alakította ki álláspontját, hogy megismerte a szakmai vitára bocsátott "Vidékfejlesztési, agrár - és élelmiszergazdasági kamarákról", valamint a "Kereskedelmi és iparkamarákról" szóló törvénytervezetek tartalmát.

A munkaadói szövetség szerint az erős közjogi felhatalmazással rendelkező MGK létrehozása révén jelentősen egyszerűbbé és olcsóbbá válhatna a gazdasági önkormányzat működtetése, továbbá megszűnne a jelenlegi kettősség a kereskedelmi és iparkamara, valamint az agrárkamara között.

A VOSZ javaslata szerint az egységes köztestületi kamara (MGK) szervezeti felépítésében az ipari, a kereskedelmi, a mezőgazdasági és a szolgáltatási szektor elkülönített alelnöki irányítás alá tartozhatna.

A központi kamara (MGK) szervezeti struktúráját a területi gazdasági kamarák átvehetnék.

A Magyar Gazdasági Kamara megalakítása esetén egységes kamarai tagdíj fizetés érvényesíthető lenne, amely minden regisztrált vállalkozás esetében évi 5.000 forint. Az új kamara kibővült közfeladatainak ellátásához szükséges pénzügyi fedezet döntő többségét az állami költségvetésnek kell biztosítania - hangsúlyozza a VOSZ.