Nyártól bővülnek a szálláshely-szolgáltatók (szálloda, panzió, kemping) adatszolgáltatási kötelezettségei. A változásra szükséges időben felkészülni, hiszen az előírt adatszolgáltatás elmulasztásakor pénzbírság és ideiglenes bezárás is lehet a következmény, ismételt kötelezettségszegés esetén pedig a végleges bezárás veszélye is fennáll - figyelmeztetett Gecsényi Márta. A Kapolyi Ügyvédi Iroda jogásza szerint a legsúlyosabb szankció alkalmazása akkor merülhet fel, ha a jegyző a jogsértő állapot meg nem szüntetését, vagy egy éven belül történt ismételt jogsértő magatartás tanúsítását észleli.

Június elsejétől indul a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ rendszerének regisztrációja, az egységes, online adatszolgáltatási rendszert fokozatosan vezetik be a magyarországi szálláshelyeken, jelenleg tesztüzemben működik - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatója a Google turisztikai sajtóbeszélgetésén. Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója kiemelte: a szálláshelyszolgáltatási szektor digitalizációja elengedhetetlen a turizmus versenyképességének fejlesztéséhez. Az új rendszerben lesz napi online adatküldés, és eseményvezérelt adatküldés, ez utóbbi a bejelentkezéseket és kijelentkezéseket kezeli. Hozzáféréssel az önkormányzatok, az adóhatóság, a KSH és az MTÜ kutatási igazgatósága rendelkezik majd.

A jogszerű magatartáshoz az első lépés valamennyi érintett számára a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központban történő elektronikus regisztráció - ismertette Gecsényi Márta. A regisztrációt követően az adatszolgáltatás az irányadó jogszabályok szerint napi és havi rendszerességgel teljesítendő. A jogász szerint a szolgáltatandó adatok köre ugyan a jogszabály jelenleg hatályos állapota szerint nem kerül meghatározásra, de a szálláshely-szolgáltatók új adatszolgáltatási kötelezettsége kapcsán hatályba lépő változások értelmében az adattárolási és szolgáltatási kötelezettség 2019. szeptember 1-jétől kiterjed majd többek között olyan személyes adatokra, mint a név, születési hely és idő, személyazonosításra alkalmas okmány adatai, valamint a szálláshely igénybevétele időpontjának adatai.

Ezeket az adatokat a szálláshely-szolgáltató csupán a rögzítéstől számított egy évig kezeli, megismerésükre pedig kizárólag a szálláshely-szolgáltató, valamint a szálláshely-szolgáltató útján törvényben arra feljogosított személy vagy szerv jogosult. Szintén új rendelkezés az adatkezelésre vonatkozóan, hogy a rendőrség a megőrzésre szolgáló idő alatt arra irányuló keresést folytathat, hogy az általa keresett személy mely szálláshely-szolgáltatónál szerepel igénybevevőként, majd a szálláshely-szolgáltatótól hozzáférést is kérhet az adatokhoz.