A tavasszal a parlament által elfogadott adócsomag egyik újdonsága volt a sávos jövedéki adóteher bevezetése. Az NGM által előterjesztett javaslat tavasszal még két verzióban került a honatyák elé: amennyiben a Brent kőolaj ára 40, illetve 50 dollár alá csökken - automatikusan emelkedik a benzin és a gázolja fixáras jövedéki adója. Természetesen mire parlamenti "vita" véget ért a javaslatból a költségvetésre nézve kedvezőtlenebb javaslat került ki, így az autósoknak már akkor is adóemelésre kell számítaniuk, ha az olaj ára 50 dollár alatt van.

Előre tervezve

Jelenleg a Brent ára hordónként 47,2 dollár környékén áll - az elmúlt napokban kapaszkodott fel 42 dollárról Vagyis ha most lépnénének életbe az adótörvények, akkor borítékolható lenne az adóemelés. A határidős ügyleteteket nézve a piaci árazások alapján a Brent-árfolyam egészen 2017 júniusáig 50 dollár alatt marad, 2017 júliusi szállítással lehet venni most olajat 50,13 dollárért. A határidős árak az idő előrehaladtával kis mértékben folyamatosan emelkednek - igaz, 2018 januári szállításra is 51,54 dollár a jegyzés.

Így a határidős ügyletek árazása alapján borítékolható, hogy januárban a benzin jövedéki adója 5, a gázolaj 10 forinttal emelkedik literenként. Mivel a jövedéki adó mértékét az elfogadott törvény szerint az előző negyedévi napi átlagárak alapján számolja ki a NAV - így a határidős ügyletekből kiindulva a magasabb adóteher az 2017 októberéig fennmarad, hiszen 50 dollár feletti olajárral csak a harmadik negyedben lehet számolni -, így a negyedéves csúszás miatt csak 2017 utolsó hónapjaiban áll vissza a jelenlegi adóteher. Jelenleg a benzin esetében literenként 120 forint jövedéki adót fizet az autós, míg a dízelesek 110,3 forintot fizetnek, erre jön majd az öt-, illetve tízforintos emelés.

Kizárva a szokatlanul alacsony árak

A benzin árát persze az olajár és az adószint mellett a dollár/forint árfolyamváltozás is befolyásolhatja, így magasabb adótartalom mellett alacsonyabb benzin- és gázolajárak alakulnak ki. Az automatikus - olajárhoz kötött - adóemelést/csökkentést a kormány azért építette be az adótörvényekbe, hogy csökkenő olajár mellett is szinten tartsa a költségvetés jövedéki adóbevételeit.