A januártól júliusig kifizetett összeg ugyanakkor az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra éves szinten elkülönített 764,8 milliárd forintnak csak a 44,8 százaléka. E pénzek a kifizetési rendből adódóan nem mindig időarányosak - hívták fel a figyelmet a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) szakértői. Számos támogatás az év második felében teljesül, bizonyos jogcímek esetében pedig lehetnek áthúzódó kifizetések is.

A NAIK AKI adatai szerint az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében 2019. június 30-ig folyósított összeg az előző év azonos időszakához képest 55,8 milliárd forinttal volt több. A növekedés a vidékfejlesztési intézkedésekre fordított támogatási összegnél jelentkezett legnagyobb mértékben, a kifizetés mintegy másfélszerese volt az egy évvel korábbinak. A közvetlen termelői támogatások összege 25,6 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi összeget. A nemzeti támogatások 0,5 milliárd forinttal, a piaci és egyéb támogatások 0,6 milliárd forinttal bővültek.

Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84-16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között. Uniós forrásból 289 milliárd, hazai forrásból további 53,9 milliárd forint kifizetése valósult meg az első hat hónap során. Ezen belül a társfinanszírozással megvalósult támogatásokra uniós forrásból 73,7, hazai költségvetésből 20,8 milliárd forintot fordítottak, ami 78-22 százalékos társfinanszírozási arányt jelent.

Az idei első hat hónapban továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások domináltak. Az ágazatba érkezett összes támogatás csaknem kétharmada, 62 százaléka jutott el közvetlen támogatás formájában a kedvezményezettekhez az első félévben, különböző jogcímeken 212,7 milliárd forint összesen.

A közvetlen kifizetéseket jellemzően területalapú támogatás formájában és a zöldítési komponens keretében kapták meg a gazdálkodók. A támogatási összeg legnagyobb részét, a 47 százaléknak számító 99,9 milliárd forintot a zöldítési támogatás tette ki, míg hasonlóan magas, 35,9 százalékos arányt képviselt a területalapú támogatás, amelynek összege 76,4 milliárd forint volt. A tavalyi egységes kérelmek után járó területalapú támogatásoknak csupán egyharmada került folyósításra előlegként 2018 végén, fennmaradó részét 2019 első félévének végéig kapták meg a gazdák.

A közvetlen támogatások között a termeléshez kötött támogatások 7 százalékos arányt képviseltek a 14,9 milliárd forint kifizetéssel. Gyümölcstermesztés támogatására 4,7 milliárd, ipari zöldségnövények termesztéséhez 3,5 milliárd, cukorrépa-termesztés támogatására 2,4 milliárd forintot folyósítottak. A szálas és szemes fehérjenövények támogatására 8,2 milliárd forintot fizettek ki a kedvezményezetteknek, ami közel azonos arányban oszlott meg a növénykultúrák között. A fiatal mezőgazdasági termelők 2,6 milliárd forint támogatásban részesültek.

A nagyobb arányú közvetlen támogatások mellett a teljes agrár- és vidékfejlesztési támogatási összeg negyede irányul a vidékfejlesztési intézkedésekre. A Vidékfejlesztési Program (VP) 2014-2020 keretében 90,6 milliárd forintot folyósítottak június 30-ig.

A hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti támogatások keretében további jelentős összeget, 33,2 milliárd forintot vehettek igénybe a gazdálkodók az első fél év során. A piac szabályozását célzó intézkedésekre 6,5 milliárd forintot fordítottak, ennek zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte, nagyobb részben nemzeti forrásból.

A 2019-es költségvetési évre előirányzott 764,8 milliárd forintból a tervek szerint közvetlen termelői támogatásokra 402,9 milliárd forintot, piaci és egyéb támogatásokra 32,2 milliárd forintot, a nemzeti támogatás jogcímeire pedig további mintegy 95,5 milliárd forintot vehetnek igénybe a kedvezményezettek. A 2014-2020-as tervezési és programozási ciklushoz kapcsolódó vidékfejlesztési és halászati programokra az idei évre előirányzott támogatási összeg 234,3 milliárd forint.