Az agrárágazat és a vidékfejlesztés támogatásainak kifizetéseit vizsgálva ugyanis, az előirányzatok teljesülését górcső alá véve figyelembe kell venni, hogy az a kifizetési rendből adódóan nem mindig időarányos. Számos támogatás az év második felében teljesül, bizonyos jogcímek esetében pedig lehetnek áthúzódó kifizetések is - hívták fel a figyelmet a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézetben (AKI).

A kifizetések túlnyomó részét, 68,2 százalékát mindenesetre a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások képezték, ezekből 152,6 milliárd forintot vehettek igénybe a gazdálkodók az első negyedévben. Az európai uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program (VP) 2014-2020 éves időszakra tervezett intézkedéseire 52,5 milliárd forintot folyósítottak, a hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti támogatások keretében pedig 15,2 milliárd forinthoz jutottak a gazdák április elejéig. A piac szabályozását célzó intézkedésekre 3,4 milliárd forintot fordítottak, amelynek zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte, nagyobb részben nemzeti forrásból.

Az első negyedévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 88-12 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között. Európai uniós forrásból 196,3 milliárd, hazai forrásból további 27,4 milliárd forintot fizettek ki április elejéig. Az idei évre előirányzott támogatási összeg viszont a korábbi éveknek megfelelően továbbra is a 80-20 százalékos megoszlást követi, 614,9 milliárd forintot folyósíthatnak az európai uniós, 149,9 milliárd forintot pedig a nemzeti költségvetésből a gazdálkodók számára.

A közvetlen támogatások jogcímein 152,6 milliárd forint jutott el a termelőkhöz az első negyedévben, jellemzően területalapú támogatás formájában és a zöldítési komponens keretében. A támogatási összeg 45,1 százalékának számító 68,8 milliárd forintot a területalapú támogatás tette ki, míg hasonlóan magas, 43 százalékos arányt képviselt a 65,6 milliárd forintnyi zöldítési támogatás is. A múlt évi egységes kérelmek után járó területalapú támogatásoknak csupán egyharmadát fizették ki előlegként 2018 végén, a fennmaradó részét 2019 első fél évének végéig kapták meg a gazdák.

Gyümölcstermesztés támogatására 1,8 milliárd forintot, ipari zöldségnövények termesztéséhez 3,3 milliárd forintot, cukorrépa-termesztés támogatására 2,3 milliárd forintot folyósítottak az első negyedévben. A szálas és szemes fehérjenövények támogatására 7,7 milliárd forintot fizettek ki a kedvezményezetteknek, ez csaknem azonos arányban oszlott meg a növénykultúrák között.

A VP 2014-2020 intézkedéseire 234,3 milliárd forintot különítettek el erre az évre. Agrár-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos intézkedésekre 13,5 milliárd forintot, tárgyi eszközökbe történő beruházásokra pedig 16,2 milliárd forintot fordítottak, ezek együttesen a kifizetések több mint felét tették ki. A Natura 2000 kifizetések és a vízkeret-irányelvhez kapcsolódó kifizetések elérték az 5,3 milliárd forintot. További 8,1 milliárd forint jutott alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítására a vidéki térségekben, 1,9 milliárd forint pedig a mezőgazdasági üzemek és vállalkozások fejlesztésére irányult. Állatjóléti támogatásokra 1,9 milliárd forintot vehettek igénybe a kedvezményezettek.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében összességében 3,8 milliárd forint áll a kedvezményezettek rendelkezésére. Utóbbi kapcsán a kifizetések már elkezdődtek a múlt évben, azok mértékéről azonban még nem állt rendelkezésre adat.

A 2019. költségvetési évre előirányzott 764,8 milliárd forintból a tervek szerint közvetlen termelői támogatásokra 402,9 milliárd forintot, piaci és egyéb támogatásokra 32,2 milliárd forintot, nemzeti támogatás jogcímeire pedig további, mintegy 95,5 milliárd forintot vehetnek igénybe a kedvezményezettek. A 2014-2020-as tervezési és programozási ciklushoz kapcsolódó vidékfejlesztési és halászati programokra a 2019. évre előirányzott támogatási összeg összesen 234,3 milliárd forint.