Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Így az idei első negyedév végén a költségvetés 141,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezen belül a központi költségvetés 139,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,7 milliárd forint hiánynál tart, míg az elkülönített állami pénzalapok 1,4 milliárd forintos többletet értek el - közölte első adatai a tárca.

Ez azt jelenti, hogy a büdzsé idén január-márciusban az éves, 998,4 milliárd forintra belőtt hiány 15 százalékát hozta össze, ami kisebb az időarányosnál.

Nem csoda, hogy a PM továbbra is úgy látja, hogy az 1,8 százalékos 2019-es GDP-arányos hiánycél - az államadósság arányának további mérséklésével párhuzamosan - teljesíthető. (Az április 1-jei közlés szerint a kormányzati szektor adóssága 2018 végén 29 807 milliárd forint, a GDP 70,8 százaléka volt.)

A friss adatok alapján 2019 első három hónapjában általános forgalmi adóból (áfa) 305,4 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból (szja) 41,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 64,1 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 28,1 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.

Az uniós fejlesztési projektek - az előfinanszírozás gyakorlatából adódóan - továbbra is jelentősen befolyásolták az egyenleget - magyarázta a tárca. Így március végéig összesen 283,7 milliárd forint uniós bevétele keletkezett a költségvetésnek, míg a kiadások 344,3 milliárd forintot értek el.

Az első negyedévben tavalyhoz képest a költségvetés több hazai forrást biztosított gazdaság- és társadalompolitikai célokra, mint például a Modern városok program fejlesztései, a vasúthálózat megújítása, illetve a vállalkozások hatékonyságnövelő beruházásainak támogatása - olvasható a friss közleményben.