A patthelyzetet az okozta, hogy a korelnökök jelöltlistáján lévőkből senki nem vállalta a tagságot, olyan viszont, aki vállalta volna a feladatot, nem kerülhetett fel a szavazólapra - tudta meg a portál.

Ehhez ugyanis nem kaptak elegendő szavazatot a jelenlevő küldöttektől, akiknek a fele a Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartózó igazgatási vezető volt, vagy alájuk tartozó helyi elnök. Ahhoz, hogy valaki jelölt lehessen - akiről aztán titkosan szavazhattak volna -, a jelenlévők egyharmadának támogatását kellett volna megszerezni, a Handó mellett korábban közös közleményben kiálló bírósági elnökök szeme előtt.

A jelenlévők beszámolója szerint az ülés hangulatán is jól érezhető volt, hogy mire számíthat, aki az elnök ellenében szavaz.

Handó Tünde az áprilisi tömeges lemondások óta állítja, hogy a testület - amely éppen az ő munkáját felügyeli - működésképtelen. A törvény szerint ugyanis a bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó 15 fős testület tagjai között egy ítélőtáblán dolgozó, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és egy munkaügyi bírósági bírónak kell lennie. Ezzel szemben a tanács kitart amellett, hogy a testület működőképes, a törvény által előírt bírósági képviseletet pedig póttagválasztással kell biztosítani. Erre került volna sor most.