Miközben a kormányzati kommunikáció a migráció elleni fellépéstől hangos, addig a magyar kormány milliárdokkal támogatja évi több mint 5 ezer külföldi, főként fejlődő országokból érkező diák magyarországi felsőoktatási tanulmányait. Ma már minden 48. hallgató olyan külföldi, akinek nem csak a tandíját, de ösztöndíját és lakhatását is az állam finanszírozza - írja a G7.

Az utolsó elérhető adatok alapján évi 5,5 milliárd forintba kerül a Stipendium Hungaricum program, amivel a 2017/2018-as őszi féléven 5 ezernél is több külföldi diák tanult hazánkban. Ezzel már a külföldi diákok hatodát adják.

Leginkább Ázsia és az arab térség szegény és problémákkal sújtott országaiban népszerű a magyar állami felsőoktatási ösztöndíj, Pakisztán vezeti a rangsort 20 százalékkal, Szíria (8 százalék), Jordánia (7 százalék) és Nigéria (5 százalék) előtt. Számukra nem feltétlenül a magyar oktatás színvonala a csábító, hanem a kifejezetten nagylelkű ösztöndíjprogram.

Gáláns juttatások

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében nálunk tanuló diákok tandíját ugyanis a magyar állam finanszírozza, emellett ingyenes kollégiumi ellátást is kapnak a diákok - ha ez nem lehetséges, vagy nem ezt választják, akkor havi 40 ezer forintos lakhatási támogatásban részesülnek. Emellett még a megélhetési költségekre is kapnak havi 40,6 ezer forintot. Az is nagy segítség, hogy ingyenes egészségügyi biztosításhoz is jutnak, és kapnak kiegészítő, évi 65 ezer forintos egészségügyi biztosítást is.

Ellentmondásos lehet viszont a program megítélése abból a szempontból, hogy a kormányzat eközben a hazai diákoknak egyre nehezebbé teszi a bejutást a felsőoktatásba. Magyarország az egyetlen régiós ország, ahol trendszerűen csökken a fiatalok körében a diplomások aránya.

A lap szerint ráadásul a Stipendium Hungaricum programban részt vevő hallgatók után az egyetemek a hazai költségtérítés akár 2,5-szeresét kapják, így a gazdasági érdekük az ilyen hallgatók felvétele lesz, és nem a hazaiaké. Ráadásul az oktatók is magasabb béreket remélhetnek az idegen nyelvű órák után.

20 ezer magyar diák állami képzésére elég lenne

A program viszont egyre bővül: míg 2015-ben az állam évi 1,5 milliárd forintot szánt a programra, 2016-ban és 2017-ben már évi 5,5 milliárdot. A G7 úgy számolt, hogy egy külföldi diák 1,8 millióba kerülhet évente, így a jelenlegi ösztöndíjas számot figyelembe véve a Stipendium Hungaricum programra 10 milliárd forintnál is több mehet el idén. Eközben egy magyar diákra az egyre szűkülő állami költségtérítés mellett átlagosan évi körülbelül 0,5 millió forintot szán a magyar állam.

A Stipendium Hungaricum program költségei olyannyira jelentősek, hogy évi 20 ezer magyar diák állami képzését tudnák finanszírozni - jegyzi meg a G7 cikke, amely azt is hozzáteszi, hogy a program hatékonyságát csak évek múlva lehet megítélni, ha kiderül, hogy a diákok közül mennyien maradtak Magyarországon, vagy mennyien dolgoznak magyar cégeknek külföldön, sikerül-e segítségükkel a magyar cégek terjeszkedését a harmadik világban előmozdítani.

Képünk forrása: Shutterstock.