Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1691,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Októberben a központi alrendszer 181,6 milliárd forintos hiánya közel megegyezett az előző év azonos hónapjának adatával.

Az első 10 hónap adata az éves hiánycél 123 százalékán áll.

Az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadó esetén a növekedés  209 milliárd forint.

A biztosított munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi október végéig befolyt összeget. Októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel, 472 milliárd forintra emelve ezzel idén a költségvetésbe érkezett uniós bevételek összegét, ami az év hátralevő részében még jelentősen emelkedhet.

A kiadási oldal esetén ki kell emelni, hogy a novemberi hosszú hétvégére való tekintettel már október utolsó napjaiban elindították a központi költségvetési szervek a bérkifizetéseket, az utalások értéke meghaladta a 100 milliárd forintot. Ezzel egy időben a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, amely mintegy 30 milliárd forintos tételt jelentett. Októberben folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például kiemelt közúti projektek, közúthálózat felújítása, Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program) finanszírozása.

A tervezett 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel összhangban a hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka.