Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háztartások forintban és devizában egyaránt nettó hiteltörlesztők voltak az év első hónapjában - derül ki az MNB friss adataiból. A hitelállomány tranzakciókból adódóan 37,1 milliárd forinttal mérséklődött, ami a forinthitelek 3,3 milliárd forintos, illetve a devizahitelek 33,8 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. (A forinthitelek tranzakciója tartalmazza a gyűjtőszámlahitelek1 folyósítását is.) Mindezzel együtt a hónap végén a forinthitelek állománya 3216,8, a devizahiteleké 4017 milliárd forintra rúgott.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 7,8 milliárd forinttal nőtt; forintbetéteik esetében 44,5 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg devizabetéteik esetében 36,7 milliárd forint nettó betétkivonás történt. Ezzel a forintbetétek állománya megközelítette a 6685 milliárd forintot, a devizabetéteké pedig 1017 milliárdra apadt.

Az állampapírok kiszorító hatása jól látszik, hiszen míg a forint bankbetétek állománya csupán az említett közel nyolcmilliárd forinttal nőtt januárban, addig a belföldi hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroké (ahová az állampapírok is tartoznak) 43 milliárddal gyarapodott.

Népszerűek voltak a belföldi befektetési jegyek is, miközben a hazai részvények esetében nettó eladók voltak a háztartások, innen bő 21 milliárd forintot vettek ki.