Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közel öt éve, 2013 július közepén indította el a kormány a Virtuális Munkaerőpiaci Portál (VMP) névre hallgató álláskereső oldalát. Akkor Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára azt mondta, a portál fő célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók minél könnyebben, minél egyszerűbben egymásra találjanak.

A hatóságok az induláskor úgy vélték, hogy nagy valószínűséggel a fiatal korosztály lesz a legnagyobb fogyasztója az oldalnak, de "igyekeztek egyszerűen használható programot alkotni", így azoknak is lehetőséget biztosítani, akik nincsenek annyira otthon az internet világában.

Az állást keresők TAJ-számuk, valamint egy, a munkaügyi szervezettől kapott azonosító segítségével 2-3 perc alatt regisztrálni tudnak a weboldalon, és többféle - egy egyszerűbb és egy komplexebb - önéletrajzot is készíthetnek - mondta az induláskor Kovács Tibor, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal projektmenedzsere.

Ennyi érintett van

Az országban a legfrissebb KSH-adatok szerint 175 ezer munkanélküli van, ám rossz hír, hogy a munkanélküliség átlagos időtartama még mindig 15,6 hónap. A munkanélküliek 40 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Az oldal legnagyobb újítása mégsem ez volt, hanem az, hogy a rendszer nem csak az álláskeresésre, illetve a munkaerő-keresésre alkalmas, de azt is lehetővé teszi, hogy a munkáltató online jelentse be állásajánlatát a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz - írta az NGM a Napi.hu-nak, amikor nemrég az állásportál eredményeiről érdeklődtünk. A szaktárca szerint a rendszer indításakor ez jelentős újítás volt, amely "a nemzetközi jó gyakorlatok irányába történő fontos elmozdulást jelentett".

Itt tartunk most

Az induláskor 32 ezer önéletrajz és 3700 állásajánlat volt az oldalon, ez idén január végére nőtt valamennyire, így a cikk írásának pillanatában (január 31. délután) 46 203 önéletrajz és 14 989 állásajánlat várta az érdeklődőket. Az NGM válasza szerint ezek a számok viszonylagos állandóságot mutatnak, de természetesen a szezonális eltérések nem zárhatóak ki.

Ezen kívül azonban szinte semmit nem tudtunk meg, így a szaktárca nem válaszolt azon kérdéseinkre, hogy hányan találtak maguknak állást a VMP segítségével, vagy, hogy egyáltalán mi alapján mérik a portál eredményességét, illetve egyáltalán elégedettek-e a működésével. Hogy annyira nem, arra mindössze következtethetünk abból a válaszból, miszerint "a vmp.munka.hu felület jelentős továbbfejlesztése várható a következő években." Amikor ennek részleteire kérdeztünk rá, ugyancsak néma maradt az NGM.

Ennek megfelelően egyelőre nem tudjuk mi lesz azzal a Czomba-féle ígérettel, mely szerint "ha a virtuális állásportál sikeres lesz, a munkaügyi szervezet más feladatait is internetes felületre tudják vinni". A portál egyébként mintegy 30 millió forintnyi uniós forrásból valósult meg.

Az állások, amik közül válogathatunk

Az oldalon található hirdetések nem meglepő lefedik az országban mostanában látható tendenciákat. Rengeteg állásajánlat látható például a szakmunkásoknak és a fizikai munkát végzőknek, ahogy a kereskedelem, a gyártás is előkelő helyen szerepel a listában.

Az nem meglepő, hogy a mezőgazdaság, környezettudomány területén csak 89 állást hirdetnek a téli időszakban, ám, hogy az évek óta munkaerőhiánnyal küzdő építőipar csak 19 állásajánlatot töltött fel, már valamennyire az.

A listát böngészve az is kiderül, hogy maga az állam sem ezt a portált használja elsősorban az üres álláshelyek feltöltésére, másképpen nehezen lenne magyarázható, hogy miért csak 8 ajánlat van az államigazgatás, közigazgatás szektorból. A részletekből kiderül, hogy főleg vám- és jövedéki ügyintézőt keresnek, de aki Kaposváron lenne végrehajtó, vagy adósságbehajtó, annak is érdemes kattintania.

Amennyiben a konkrét állásajánlatokat nézzük, úgy ha valaki pincérként, szakácsként, bolti eladóként vagy pultosként akar elhelyezkedni, annak mindenképpen ajánljuk, hogy látogasson el az oldalra, ugyanis ő rengeteg lehetőséget fog találni. Az állásportálon ezen kívül számos egyéb szakmában dolgozó is megtalálhatja a számításait, így többek közt pszichológus, környezetvédelmi mérnök, történész, villamosipari-, kertész- és erdésztechnikus, parkfenntartó, építésvezető, borjú- és kisállatgondozó, gyorsétel készítő és eladó (valószínűleg gyroszos), hostess, titkárnő, targoncavezető, jogi asszisztens, hangtechnikus, rendszergazda, könyvelő, kárszakértő, fényképész, marketinges, műanyag lamináló, vulkanizáló, gyógytornász, családsegítő, masszőr és ifjúságsegítő kategóriában is találunk hirdetéseket.

A legtöbb állásajánlat nem meglepő módon a nyugati országrészben található, míg a legkevesebb lehetőséget Somogy megye nyújtja.

Nyitókép forrása: Shutterstock.